építészet : környezet : innováció

Borbély András - Budapest II. ker. Millenáris Park, Európai Uniós Irodaház



MÉSZ - MÉK DIPLOMADÍJ 2004

Építész konzulens: Jancsó Miklós

Az EU egyik alapvető morális törekvése, a nemzetek kulturális sajátosságainak megtartása, sőt erősítése. Új taghoz méltóan nekünk talán illenék jobban megismernünk ezeket, ha eddig nem is tettük meg, mert most már ez egy kicsit kötelességünk is, ha egyszer segítséget várunk tőlük. Egy zenész sem tud úgy egy zenekarban játszani, hogy társait nem ismerve, csak a saját hangszerére figyel, bármennyire is profin játszik azon. A teljes harmóniához nem elegendő a felszínesség. A funkció tehát adott, az EU-s országok megismertetése, vagy legalább az érdeklődés felkeltése a látogatók számára, a fent említett szellemiségben. Bár kétségtelenül a személyes kontaktus, az utazás a legjobb megismerés, ehhez adhat segítséget és kedvet ez az épület: benyomásokat kelthet, megismerésre sarkallhat, ízelítőt adhat, utóbbit akár szó szerint is. Ez a ház tehát az EU alapelveinek, és ezek megvalósulásának, olykor ellentmondásainak térbeli megjelenése.

A Millenáris Park hangulata, kulturális rendezvényeinek sokszínűsége, kialakításának haladó szellemisége, korszerűsége, divatossága, kiválóan illik a fent vázolt képbe, alkalmas és méltó hely az EU-ház számára. A parkot határoló, a Lövőház utca mentén lévő zártsorú lakóházsor park felőli lezárása lenne ez a ház. Jelenleg egy még meglevő ipari épület-maradvány áll itt, amelynek teljes bontása javasolt. Ez egy ötszintes, szalagablakos, gyár-iroda épület, melynek átalakítása, a park mai arculatának megfelelő rehabilitálása gazdaságtalan lenne, és jellegéből fakadóan indokolatlan is. Az érvényben lévő szabályozási terv is a teljes bontást javasolja, és az új ház beépítése is ennek megfelelően történt. A ház kontúrja pontosan követi az építésre kijelölt terület határát. Érdekesség, hogy a csatlakozásig még hátralévő időt számláló óra is éppen ide volt elhelyezve, az ide kerülő ház az elmúló idő eredményeként születne. A ház főbejárata a park Lövőház utcai kijáratához vezető sétányból ágazik le, az épülettömeget lezáró tömör falak, melyek a beépítési vonaltól ferdén benyílnak, mintegy bevezetik az arra járót a házba. Az épület magassága jóval meghaladja közvetlen szomszédjáét, de igazodik szűkebb környezetéhez. Az előbb említett szomszéd saroképület helyére feltételezhetően a többivel azonos magasságú fog épülni, melyeknek gerincmagassága csak kis mértékben marad el a tervezett épülettől.

Ez a ház így sokkal inkább a park, mintsem az azt határoló lakóházak részévé válna. A park arculatához -- valamennyi felújított gyárépülete acél szerkezetű csarnok - igazodóan csarnok jellegű szerkezete van a háznak, amely egy nagy közös burokként veszi körbe a belső rendszert, ami a 25 tagországot szimbolizáló 25 dobozból, és a többi európai országnak fenntartott további 25 "lyukból" áll. Minden ország a saját dobozában a többitől teljesen elkülönítve, de velük egy egységbe foglalva mutathatja be a saját maga által legfontosabbnak tartott ország-jellegzetességet, az általa legmegfelelőbbnek tartott módon. A boxokat rámparendszer veszi körbe, ez fogja őket össze egy egységbe. Ezáltal a boxok változó magasságokban helyezkednek el, mindegyik az előtte lévőhöz képest 30 cm-rel magasabban. A rámpák spirális rendszert alkotnak a dobozok körül, amely folytonosságot eredményez. Így nincsenek elkülönülő szintek, a rámpán haladva egymást követik a boxok, azonos pozícióban, egyik sem kerülve kitüntetett vagy periférikus helyzetbe, nincs alsó és felső, nincs kisebb és nagyobb, nincs gazdagabb és szegényebb. A dobozok fiókokként jelennek meg az acél szerkezetű vázban, melyek teljes mértékben szereltek, kivehetőek és betehetőek, ezzel téve flexibilissé az egész épületet. Ezt a flexibilitást követi a gépészeti egységek bővíthetősége, változtathatósága. A dobozok sorrendjét két nemzetközileg elfogadott és állandósult rendszer határozza meg: a nemzetközi autójelzések, és az ábécé sorrend.



 

vélemény írásához jelentkezzen be »