építészet : környezet : innováció

Borászat acélcsarnokban

A magyar társai között talán kicsit furcsának tűnik a Dél-Franciaországban épült borászat, ami azonban jól példázza a Frisomat csarnokok felhasználási lehetőségeinek sokszínűségét.

Példa a felhasználási lehetőségek tárházából

Elsőre talán táj-idegennek hangzik az inkább hagyományos építészeti stílusú magyar borászatok között. Ám ahogy a mezőgazdaság vagy az ipar számos területén, úgy a bortermelés során is vannak olyan funkciók, ahol egy modern könnyűszerkezetes acélcsarnok kézenfekvő megoldás. Ezt nem csupán a borairól híres franciaországi példán láthatjuk.

Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy egy-egy borászat tulajdonosa hasonló épületben gondolkodjon, aminek számos oka lehet. A gyorsaság, költséghatékonyság, mint megrendelői elvárás a tervező számára nem lehet közömbös szempont. Ugyanakkor a tervezők számára kínált, kipróbált műszaki megoldások, könnyű adaptálhatóság, a tervezői támogatások sora teszi egyszerűbbé a Frisomat Economy vagy Prémium csarnokok alkalmazását.


francia borászat a Frisomattól - hordók


És hogy ez a megoldás a megrendelőktől sem áll távol, azt Gálné Dignisz Éva, a Budapesttől 25 km-re, Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, 76 hektáros szőlőbirtok, a Gál Pincészet egyik tulajdonosa is megerősítette. Véleménye szerint nem az övék az egyetlen, sőt egymás után sorolja azokat a borászatokat, ahol egyes funkciókat akár 1000 m2 területű acélcsarnok látja el, vagy bizonyos funkciók esetén ismerős borászok ebben gondolkodnak.

Funkcióra tervezve

Több kontinens számos országában használják a Frisomat praktikus csarnokait, különböző felhasználási területeken, tárolóként, lovardaként, repülőhangárként. Ha van olyan borász, aki izgalmas, különleges, akár meghökkentő, vagy éppen kifejezetten praktikus, a funkcióhoz maximálisan illeszkedő megoldást keres, annak az egyedi acélcsarnok sem kerülheti el a figyelmét, hiszen feltétlenül új megközelítést kínál.


francia borászat a Frisomattól - tartályokA birtok többi épülete hagyományos szerkezetű, tégla építésű. Először mi is kicsit aggódtunk, hogy fog illeszkedni a csarnok a többihez. Ezt a látványával igyekeztünk kompenzálni, de mára egyáltalán nem érezzük idegennek.” – mondta el Gálné Dignisz Éva a két ütemben megépült, közel 360 m2-es, hőszigetelt Frisomat csarnok kapcsán. – „Az első ütemben a cél a több méter magas kombájn zárt térben való elhelyezése volt. Ezt a funkciót, kifejezetten a szükséges széles kapuk miatt így volt a legegyszerűbb megoldani.

A hordók tárolása és kényelmes mozgatása mellett a csarnokban további funkcionális helyiségeket is könnyedén kialakíthatunk, legyen szó galériáról, szintosztó födémről, közbenső válaszfalakról vagy előtérről. Ezekhez az igényekhez a tervezés során a sok éves tapasztalatra alapozva kialakított csarnoktípusok rugalmasan, akár különbözős desingelemek figyelembe vételével alakíthatóak.


Gálpincészet - Frisomat - palackozóA Gál Pincészetben éppen most elkészült második ütemben már az hőfokszabályozós érlelő-erjesztőtartályok, a palackozó és cimkéző funkciók is az új csarnokban kaptak helyet. „A hagyományos, földbe vájt pincéknél, ahol a hűtés-fűtés funkciót maga földborítás látja el, a speciális szellőzés, a pára-lecsapódás a fahordós érlelésű fajták esetén előnyösebb. A mi borstílusunkhoz, a reduktív könnyed borok tárolására ez a megoldás teljesen megfelel, bár nekünk is vannak fahordós boraink. De ez lesz az első év, hogy látjuk, milyen az eredmény. Nagyon bizakodóak vagyunk: az épület eddig minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A jó bor előállításához létfontosságú hőmérséklet-szabályozásról az épület szigetelése döntő szerepet játszik. Ennek kielégítésére a Frisomat igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező szendvicspaneleket alkalmaz. A francia borászat esetében ezek kőzetgyapot töltéssel készültek, míg a Gál Pincészet új épülete 10 cm-es poliuretán habbal szigetelt. „A fűtési költségünk minimális volt, a munkagépet és a hordókat körülvevő levegő hőfoka télen nem esett 4oC alá.


Gálpincészet - Frisomat - tartályhordók

A másik fontos kérdés a benapozás. A Frisomat szakemberei a tervezővel együttműködve a csarnok kialakítása során alapoznak a felhasználási terület általános előírásara – esetünkben mi a legjobb a bornak – és természetesen a megrendelői igényeket is figyelembe veszik. Így könnyedén kialakítható a kombájn mozgását segítő belső tér mellett a széles kapu, vagy az oldalsó ill. felső nyílászáró funkció.

Ha szempont a kivitelezés gyorsasága

Ugyan nem tervezői kérdés, de gyakori megrendelői elvárás a megvalósulás időtartama. Frisomat tüzihorganyozott előregyártott elemeinek köszönhetően akár pár hét alatt áll is a csarnok, ahogy a magyar borászat esetén a döntés során ez kifejezetten szempont volt. „Sajnos az előkészületekkel a vártnál több idő ment el, így az, hogy alig 3 hét alatt az általunk elkészített alapra felhúzták a csarnokot kifejezetten előnyös volt.


Gálpincészet - Frisomat - hátsó frontA helyszínen a megtervezett csarnokhoz szükséges elemeket ugyanis már csak össze kell csavarozni, és a szerkezet kész is. Így az igény szerinti utómunkálatok elvégzése után pár héten belül be is költözhet a borászat. Az időtakarékos kivitelezési munkafolyamat mellé a kis önsúllyal rendelkező panelek gazdaságos gyártási és szállítási költsége párosul.

Economy és Prémium

A Frisomat már több mint 35 éves tapasztalattal a háta mögött állít elő acélcsarnokokat, folyamatosan követve a megrendelők igényeit és a technika fejlődését.

Az tüzihorgonyozott csarnokok nagy előnye sok másik mellett a gazdaságosság.
A Franciaországban megépült borászat csak egy a Frisomat legváltozatosabb igényeket kielégítő, különböző tetőhajlásszöggel, akár egyedi, extra designnal készülő, mégis gazdaságos Premium csarnokai közül. Ugyanakkor, ha egy kisebb, a Csepel-szigeten működő borászathoz hasonló, egyszerűbb kialakítású és műszaki tartalmú épület is megfelel a megrendelői célnak, érdemes körülnézni a Frisomat Economy csarnokainak választékában. A hosszú élettartam és a minimális karbantartási igény mellett a csarnok gyorsan, pár hét alatt elkészül, amelyről a Frisomat gyakorlott szerelői gondoskodnak. További tervezői előny, hogy a tűzvédelemmel sem kell külön foglalkozni, ugyanis a Frisomat csarnokai tűzvédelmi tervezéssel együtt készülnek, ami csak egy a tervezés során nyújtott támogatások sorában.

Gálpincészet - Frisomat - nagy kapu

 

Frisomat