építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron

Együtt tervezni, építeni, mindenről közösen dönteni - nemcsak értékes szakmai tapasztalatokkal gyarapodhatunk ezáltal, de egymást is jobban megismerhetjük. Egy csapat BME-s hallgató egy heti szorgos munkával Bábszínházat épített a nógrádi Kazár községben. A projektet a szervező Láris Barnabás és egy résztvevő, Medvey Boldizsár mutatja be.

Bevezető

2010 őszén számos falu polgármesterét kerestem fel azzal a szándékkal, hogy egyetemisták bevonásával vidéki környezetbe szándékozunk tervezni és kivitelezni. A korábbi években folytatott valkonyi építőtáborok eredményét referenciaként mellékeltem. Munkálatainkért cserébe szállást és élelmet kértem. A megkeresésekre néhányan reagáltak. Szerencsére a jelentkezők között volt Kazár község polgármestere, Molnár Katalin is. A tervezési és együttműködési lehetőségek átbeszélése után vágtunk bele a közös munkába. A tervezés során mindvégig folyamatos kapcsolatot tartottunk, így minden gördülékenyen ment. Az építő anyagokat mindig időben rendelkezésünkre bocsátották, így az építkezés ütemét is tudtuk tartani. Bízom abban, hogy az elkészült mű integrálódik a település életébe, a falusiak és az látogatók hasznára lesz. Valamint bízom abban, hogy az általunk végzett vidéképítő munka kellő publicitást kapva igénnyé és elfogadott szervezeti, működési formává válik a jövőben, hiszen annyi minden feladat van az országban.

Láris Barnabás

Helyszín, feladat

Kazár egy 2000 fős település Nógrád megyében, Salgótarjántól 10 kilométerre. A falu vezetősége, illetve a helyi civil szervezetek nagyon aktívak, rengeteg kulturális programot szerveznek. A község néhány nagyszabású rendezvénynek is helyszíne, mint például az éves nemzetközi „Laskafesztivál és Tócsni Parti”. Több fejlesztési pályázatot is nyertek, amit a különböző műemlék épületek karbantartására, megújítására fordítottak. Így született meg a Kézművesház, a Kulcsosház és a Hagyományok Portája is, ez utóbbi udvarában építettük fel a Bábszínházat. A falu eredeti szándéka a Hagyományok Portáján található kukoricagóré helyrehozása volt, de végül közös megegyezés alapján bábszínház és játszóház kettős funkcióját kapta az építmény. Fő szerepe, hogy a fesztiválokra érkező családok gyermekeinek programokat, illetve játékteret adjon.

 

BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
 

 

Tervezés

A tavaszi félév közepétől kezdtük el tervezni az építményt. Heti egy alkalommal találkoztunk, amire mindenki egyénileg készült, mindig egy kiadott feladat alapján. Az egyik összejövetelen vendégünk volt egy fiatal bábozó, aki elmesélte nekünk a bábosok világának alapvető tudnivalóit, segítve ezzel a tervezés menetét. A helyszíni szemle után egybevetettük benyomásainkat, később eldöntöttük az alapvető kérdéseket - mindig közös megegyezéssel, ám ez nem mindig volt egyszerű. Új élmény volt mindannyiunk számára, hogy tizenöten kell megegyezni a tervezési kérdésekben. Mire mindenki levizsgázott, a félév végére már megszületett az engedélyezési terv és a kivitelezés menete is kialakult. Egy hét szünet után nekiláttunk a helyszíni munkának.

 

BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
 

 

Építés

A néhai góré épülete érkezésünk idejére már elbontásra került, a helyén hat beton pontalap várt készen minket, ami később a favázat tartó acélszerelvényeket fogadta. Mielőtt bárminek nekiláttunk volna, munkavédelmi oktatásban részesültünk. Két műhelyben dolgoztunk egész héten, egy kőműves-, és egy ácsműhelyben. A társaság fele a góré-maradványok eltakarítása után nekilátott kiásni a támfal alapját, ami néhol komoly mélyépítési munkát igényelt, míg az ácsműhelyben megindult a faanyag gyalulása. A támfalra a lejtős terep, valamint a kellő méretű pódium miatt volt szükség.

 

BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
 

 

A következő napokban elkészítettük a beton sávalapot a fal alá, körbezsaluztunk egy esővíz csatornát és lekezeltük a majdani burkolat deszkáit. Ezután méretre szabtuk a keret gerendáit és oszlopait, amiket a teherbírás érdekében acél szerelvényekkel kapcsoltunk össze, de ahol lehetett, ott hagyományos ácskötést alkalmaztuk. Közben épült a zsalukő támfal, amit mi hallgatók készítettünk el önállóan. A mögötte lévő feltöltésbe a régi támfal kövei, az alapból kiásott föld és kövek kerültek. Helyszíni döntés eredménye volt az, hogy az építmény alá és köré nem coulée kavics került, hanem kő burkolat, amibe beleolvadnak a fellépőnek kiválasztott nagyméretű kövek is.

Az utolsó két napban, az ajtókeretek elkészítése után, a deszkaburkolat elhelyezése következett. A legtöbb faanyagot lenolajjal, néhány lécet egy vagy két réteg színes lazúrral kezeltünk. A burkolatot teljes hosszában felcsavaroztuk és csak utána vágtuk ki három oldalon az ajtókat a keretek mentén körfűrésszel. A szomszédos ház felőli falon a művészbejáró nyílik, a támfal felőli oldalon két nagy pajtaajtó található, s az emelkedő felé néznek a bábozó ajtók. Ez utóbbiakat sokféleképpen lehet nyitogatni, ami a gyerekek fantáziájára lesz bízva. Az ajtók merevítésének kialakítását a megmaradt deszkamennyiség ismeretében a helyszínen találtuk ki. Az ilyen döntések voltak talán a legizgalmasabb tapasztalatok.

Ezzel párhuzamosan zajlott a tető készítése, amin közvetlenül két fő tudott dolgozni. Az alacsony hajlású tető - az átlósan elkészített lécburkolathoz hasonlóan - az építmény doboz-jellegét erősíti; ezzel hangsúlyoztuk a funkció-, és léptékbeli különbséget a környezet egyéb épületeihez viszonyítva.

 

BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
BME Építőtábor 2011 - Bábszínház Kazáron
 

 

Az egész hét során a falu napi háromszori étkezést biztosított nekünk, amit többnyire az építkezés közelében tudtunk elfogyasztani. A vacsora mindig a falu másik végében, az iskolában volt. Jó dolgunk volt, nem maradtunk éhen soha. Összességében egy kimerítő és élményekkel teli héttel, illetve a mostanság sokat emlegetett csapatmunka többrétű tapasztalatával gazdagodtunk. Élveztük az együtt töltött időt, szerettünk munkálkodni és az eredménnyel is elégedettek vagyunk. Reméljük a helyiek és az érkező gyerekek is megszeretik majd a bábszínházat.

Köszönjük a kazáriak segítségét!

Medvey Boldizsár

Résztvevők:

Batizi-Pócsi Péter, Bors Eszter, Dévai Zoltán, Eperjesi Rita, Erőss Barbara, Guld Beatrix, Juhász Norbert, Kiss Benedek, Láris Barnabás, Molnár Eszter, Medvey Boldizsár, Oszlányi Soma, Salát Zsófia, Sass Petra, Szabó Antónia, Tóth Tamás, Vass István Balázs

 

vélemény írásához jelentkezzen be »