építészet : környezet : innováció

Billa Hornstein, Ausztria, 2001

Építész: Hans Peter Petri

Filozófia
A hornsteini áruház a dobozszerű bevásárlóközpontok sztereotípiáitól elvonatkoztatott épület. A Billa szupermarket sűrűn látogatott közösségi helyet teremtett azzal, hogy a centrumból a perifériára vándorolt. Míg korábbi változatai rendszerint a központban voltak találhatók, mostanában inkább a településhatár közelébe vagy semlegesebb kereskedelmi területekre telepítik. E helyeken a bevásárláshoz szükséges hosszabb időt ellentételezi az élmény, amit az építészeti szempontból felértékelt épületek nyújtanak. A szupermarket univerzális tipologikus jellegét ugyanis a periféria úgy képes befogadni, hogy egyértelműen a regionális építészeti formálás javára szolgál.

Megvalósítás

Az épület egyszerű építészeti eszközökkel - például a tető vonalának megtörésével - reagál a topográfiai szituációra. Mindezen túl a tető formája összetéveszthetetlen identitást és változatosságot biztosít a piacvezető osztrák élelmiszerkereskedelmi hálózat számára. A teljes felületén üvegezett utcafrontnak köszönhetően az épület előtt elhaladók érzékelhetik a benti történést. A homlokzat - értékes anyagok beépítésének köszönhetően (eternit korracél fugával) - a külvárosi térben található közösségi tér karakterét hangsúlyozza.

Építész: Hans Peter Petri

Billa Hornstein
7053 Hornstein
Neufelderstraße 17
Építés kezdete: 2001. május
Vége: 2001. szeptember

www.hanspeterpetri.at

vélemény írásához jelentkezzen be »