építészet : környezet : innováció

Betonfalu a Dolomitok lábánál

Az olasz Eppan városkában található feld72 Architekten osztrák iroda tervezte 23 lakásos társasházat meleg tónusú egyedi betonburkolat, a dél-tiroli táj jellegzetességei és a kortárs elemek ötvözése jellemzi. A projektet 2015-ben lakóépület kategóriában a South Tyrol Architecture Awarddal jutalmazták. 

A Dolomitok lankáin található kis dél-tiroli falucska, vagyis Eppan önkormányzata még 2012-ben írt ki pályázatot egy 23 lakásos társasház megépítésére, amelyre 3 építész irodát hívott meg. A pályázók közül a számos kreatív, változatos és művészileg is kiemelkedő munkát maga mögött tudó feld72 csapata lett a győztes, így 2015-re az ő általuk elképzelt koncepcó valósult meg. A meghívásos pályázatra beadott tervük nem konkrétan 1-2 épület tervezését tartalmazta, hanem a falu adottságait, lépcsőzetes terepviszonyát is beledolgozták ötletükbe, azért, hogy egy igazán változatos és sokszínű projekt jöhessen létre. 

23 lakásos társasház Eppanban - építész: feld72 - fotó: Hertha Hurnaus


A lakókomplexum nemcsak belesimul a szinte érintetlen természeti környezetbe, de a lakóközösség részére az épületen "belül" is létrejön egy hatalmas kert, ami találkozási pontként szolgál - ezzel is erősítve a jó szomszédi viszonyt. A embereket persze nemcsak ez a központi elem kovácsolja össze, hanem már a megvalósítás során maguk az építészek is - pont ezzel a céllal - bevonták őket a munkálatokba. Ennek eredménye egy erős, összetartó, jó viszonyban lévő közösség. Sőt, a társasházban kialakított egyes lakások is a lakók ötletei és szükségletei alapján épültek meg. Az építészek arra is külön figyelmet fordítottak, hogy a lenyűgöző dél-tiroli látványban mindenki részesüljön. 

 

23 lakásos társasház Eppanban - építész: feld72 - fotó: Hertha Hurnaus


Az épület különlegessége, hogy a tervezők a dél-tiroli Progress betongyártó céggel dolgoztak együtt, akik kifejezetten ehhez a projekthez gyártották le a társasházon található egyszerű, meleg földtónusú burkolatot. Amellett, hogy különleges karaktert ad az épületnek, ez a beton-szendvics rendkívül jó hőszigetelő, magas az ellenállóképessége, könnyen kezelhető, ráadásul az építési költségek sem szaladnak fel az egekig, hanem megmaradnak azon a szinten, ami egy átlagos téglaház megépítésével jár.

23 lakásos társasház Eppanban - építész: feld72 - fotó: Hertha Hurnaus


A házakra az egyszerű, visszafogott formák, padlótól tetőig tartó vagy néha egészen pici ablakok jellemzőek. Emellett a feld72 csapata a teraszos kialakítás koncepciójával a falura jellemző terepet idézi. Feltehetjük a kérdést, hogy egy kisebb köszségben miért is van szükség egy ilyen volumenű beruházásra? Az Olaszország északi részén található, Ausztria, Svájc és Németország határához is közeli Eppan egyre vonzóbb területté válik a családok számára. Valljuk be, ki ne vágyna egy hegyekkel, fákkal, természeti kincsekkel övezett, a város zajától mentes környezetben élni? 


Fürdős Zsanett

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »