építészet : környezet : innováció

Beton, por és hamu – krematórium, Kėdainiai

A közelmúltban készült el Litvánia első krematóriuma Gintautas Natkevičius és Adomas Rimšelis tervei alapján Kėdainiai városában. A kaotikus ipari környezetre reagálva az építészek egy olyan befelé forduló, nyugalmat árasztó, puritán helyet igyekeztek létrehozni, amely nyersbeton felületeiben kortárs szakralitást hordoz és - reményeik szerint - megkönnyíti a búcsúzást.

A közelmúltban készült el Litvánia első krematóiuma Gintautas Natkevičius és Adomas Rimšelis építészek tervei alapján Kėdainiai városában. Ennek igénye már a két világháború közötti időszakban is megfogalmazódott, de akkoriban csak egy orvosi hulladékokat megsemmisítő kemence épült fel Kaunas egyik kórházában. Az elmúlt évtizedekben egyre jobban elterjedt a hamvasztás hagyománya, amit Litvánia polgárai eddig csak Lettországban és Lengyelországban vehettek igénybe.

A Litvánia első krematóriumához vezető út nem volt könnyű. A nagy lelkesedés ellenére az országban uralkodó katolikus érzület, a politikai álszenteskedés, a környezetvédelmi és egyéb törvények hiánya, illetve nem megfelelő volta miatt csak 2011-ben nyílt lehetőség a projekt megvalósulására. A tulajdonosok - egy orvos és egy környezetvédő - mégsem adták fel.

 

fotó: G. Česonis

 

A kiszemelt terület Litvánia központjában, Kėdainiai 31.000 lakossal rendelkező városában, egy ipari parkban található. A helyszínt különféle új építmények szegélyezik, kaotikus és heterogén elrendezésben: cukorgyárak váltakoznak műtrágyát előállító üzemekkel és füstölgő kéményekkel. Így a környezet aligha nyújtja egy megszentelt hely érzetét.

A tervezési folyamat kezdetén az építészek más országokban gyűjtöttek tapasztalatot, több inspiráló példát meglátogattak, például a berlini Treptow krematóiumot (építész: Axel Schultes Architekten, 1999), a drezdait, illetve a Toyo Ito nevéhez fűződő épületet Japánban (Kakamigahara, Gifu, 2004-2006). Ezek a példák monumentálisak, inspiráló környezetben helyezkednek el – ezzel szemben Kėdainiai krematóiuma viszonylag kicsi (mindössze 775 m2) és nem volt lehetőség az ünnepélyes felvezetés, megközelítés kialakítására.

Az ingerszegény ipari környezet hatására született meg a minimalista, sőt puritán építészeti koncepció. Az egyszintes, vasbeton szerkezetű épület külső-belső minőségét és egységét a látszóbeton felületek teremtik meg. Az ipari környezettől való megfelelő távolságtartás érdekében az építészek egy befelé forduló emberhez hasonlóan tervezték meg a házat - a rossz érzéseket keltő kéményt is sikerült elrejteniük az épület tömegébe. A koncepció fő elemét egy japán hagyományokat idéző, fallal lezárt belső udvar alkotja, közepén egy növekvő szilfával, intim hangulatú gyülekező teret hozva létre a főbejárat előtt. Az udvarban állva – az épület határoló üveghomlokzatainak köszönhetően – kitágul a tér, amely egyfajta „érzelmi szűrőként” működik, enyhítve az ide érkezőkre nehezedő lelki terhet. A kívül-belül látszóbeton falakkal határolt kubus szigorúságát a transzparens bejárati tér, valamint a látszóbeton falak különböző méretű áttörései oldják.

A krematórium  funkcionális elrendezése az udvar-előcsarnok, pihenőhely-két szertartási terem-hamvasztó tér-kiszolgáló terek láncolatára épül. A belső világot négyféle anyag határozza meg: látszóbeton, faburkolat, fehér vakolat, valamint üveg alumínium tokszerkezetben. A szikár, aszketikus felületek lehetővé teszik, hogy a családok, barátok figyelmét ne vonják el a színek és a részletek az itt töltött ünnepélyes és szomorú órák során.

Az IFZW német cég készítette a gépészeti berendezéseket, amelyek kielégítik a modern hamvasztás igényeit és megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is. Egyszerre két szertartás végezhető párhuzamosan az épületben, amit az A10 magazin 2012. március-áprilisi száma is bemutatott.

 

fotó: G. Česonis

 

Gintautas Natkevičius 1958-ban született Krunois településen. A vilniusi Gediminas műszaki egyetemen végzett, 1981 óta folytat építészeti praxist. 1992-ben alapította meg a G. Natkevičius and partners irodát. A cég több évtizedes és széleskörű építészeti tapasztalatokkal rendelkezik, tevékenységük a sírkövektől, családi házaktól, belsőépítészeti projektektől, köz- és ipari épületektől kezdve egészen Litvánia első állami krematóriuma és az ország második legnagyobb repülőtéri terminálja (Kaunas-Karmėlava) tervezéséig és felépítéséig ível. Fő céljuk a magas építészeti minőség biztosítása és az eredeti koncepció megőrzése, végigvitele a megvalósítás során. Az iroda hamar ismertté vált Litvániában különleges és iránymutató építészetéről, a hagyományostól eltérő megoldásairól, amelyek révén összetett helyzetekre adnak választ, jól használható és könnyen felismerhető épületeket, tereket hozva létre.

fordította: Garai Péter


vezető tervezők: Gintautas Natkevičius, Adomas Rimšelis

Gintautas Natkevičius

kivitelezés éve: 2011
bruttó szintterület: 775 m2
generáltervező: G. Natkevicius and partners
tartószerkezet: Adomas Sabaliauskas/ JSC KONSTRUKTORIŲ CECHAS
Kęstutis Matijošaitis
berendezés: JSC DEVERUS, Jonas Noreika
világítás: PROMODUS IO
fotók G. Česonis

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »