építészet : környezet : innováció

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Varga Csaba terve

Bemutatjuk Varga Csaba Bence-hegyi kilátó ötletpályázatára készített munkáját, mely dícséretben részesült. 

A tervezés első lépése mindig a helyszín bejárása, ami nagymértékben befolyásolja az épület kialakítását. 

A célom egy olyan kilátó tervezése volt, amely szimbolikus jelentéssel bír, nem uralkodva a környezete felet inkább hozzáidomulva kiegészíti azt. A Bence-hegy frekventált elhelyezkedése miatt sok irányból látható és gyönyörű panorámás kilátást biztosít az idelátogatók számára. Most egy kilátó domb van a hegy tetején, amire csigavonalban egy lépcsősor vezet fel. A megszokott harmonikus környezetet megtartva a tervezett épület ezekhez idomulna hozzá.
Akárcsak az itteni dombokba épített présházak, a kilátónak is két bejárata volna; egy a domb aljáról, a másik pedig a tetejéről.


helyszínvizsgálat - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Varga Csaba terve



Az épület fő építőanyaga a környezetét is meghatározó fából valósulna meg.
Előképeket szintén a közvetlen környezetből merítettem. A Velencei-tó környékét meghatározó víz és szőlő adott inspirációt.
A hajók duzzadó vitorlája és a felfelé kúszó szőlő ága jelenik meg az épület formai kialakításában.

Az egyszerű téglatest két oldala van csak “megvágva”. Az egyik egy háromszögben a másik egy íves formában, melynek minden töréspontja a háromszög alsó pontjába fut be, megjelenítve így a kívánt formát.
A külső burkolat egy hézagosan elhelyezett deszka burkolat. A vitorla ívnél megfordítva a szélesebb hézagok lesznek tömörek, ami jobban kiadja a finom vonalak által határolt „negatív” vitorla alakját. Az épület öregedése a szélesebb lamellákon hamarabb jelenik meg összeérve majd a domb természetes világával, ami szőlő indaként fut majd fel a magasba.
A terv végül a legjobb 14 pályamunka közé került és külön dicséretben részesült.


homlokzatok - metszet - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Varga Csaba terve





Varga Csaba

vélemény írásához jelentkezzen be »