építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve

Bemutatjuk a Hello Wood csapatának első helyezett, Bence-hegyi kilátóra tervezett munkáját. 

Bence-hegyi kilátó koncepció 
Az égigérő paszuly

A kilátó alapgondolata egy olyan történet köré szerveződik, amely hazánkban is értelmezhető, de a külföldi turisták számára is ismert az égigérő paszuly történetét. Olyan jelet szerettünk volna létrehozni, mely formájával, anyaghasználatával illeszkedik a környezetébe, mégis észrevehető, megjegyezhető és szerethető.


terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve



Mivel a kilátó magassága 20 méterben maximalizált, arra törekedtünk, hogy a felület kialakítása a magassági korlát ellenére mégis grandiózus hatást keltsen. A vékony szálak, melyek a kilátó burkolatát alkotják, dinamikussá formálják a külső megjelenést miközben a forma továbbra is organikus, szerethető, és szelíd marad. A kilátó organikusan kavargó formája alá, egy a végletekig egyszerűsített alaptest került. A kilátó alapozási munkálatai eleve szükségessé teszik a hegy felső rétegeinek megbontását, ami így lehetőséget nyújt arra, hogy a szükséges, de minimális kiszolgáló funkciókat a megbontott terep alá süllyesztjük. Itt a vizes blokkok és egy minimális közösségi tér kap helyet, ahol igény esetén egy kisméretű kiszolgáló tér is kialakítható.

A háromszög alaprajz ideálisnak tűnt. A tó felé eső él a lankába illeszkedik, így az itt pihenni vágyók korlát nélkül élvezhetik a kilátást, az alap test egybeolvad a természettel. A felérkezés helyszíne a háromszög további két éle, a lépcsőnek illetve az alap egység bejáratának ad helyet. Az egyszerűsített alap kubus, mint egy posztamens tartja a ráhelyezett műtárgy hangulatú kilátót. A tervezett kilátó minimális eszközök alkalmazásával arra törekszik, hogy az ide látogatóknak a leheő legérdekesebb élményeket biztosítsa.


alaprajzok - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve



A kilátó lépcső spirálja mellett egy zárt, száraz csúszda is helyet kap, ami az üzemeltetés ideje alatt a lefelé induló mozgást jelentősen csökkentheti. Így a kilátókra oly jellemző sűrűsödések kiküszöbölhetők és a közlekedés folyamatossá válhat. A csúszda másik fontos szerepe, hogy a használat
során köti össze és szervezi egy egységgé az alépítmény geometrikus kubusát, az organikus toronyformával.

A torony felső szintjére a burkolat szinte teljesen kiritkul, eltűnik, a külső homlokzatot kültéri időjárásálló kompakt lemezekbol alakítjuk ki. A perforált és tömör elemek felváltva követik egymást újabb érdekes rétegét adva ezzel az installációnak. A felső szintre már csak a perforált lemezből álló elemek kerülnek, így biztosítva a teljes 360 fokos körpanorámát.


terv - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve


A kilátó fő nézete a tó felé, annak tengelyére tájolt, a kilátás teljes egészében élvezhető. A külső burkolat korlát felé emelkedő része a látogatók szélterhelés elleni védelmét szolgálja. A tartószerkezet vázát egyedileg hajlított és méretezett hossztoldott ragasztott fatartók adják. A főtartókat acél andrásolás és a belső körben elhelyezett acél lépcsőkarok kötik össze és biztosítanak szerkezetileg és statikailag állékony és merev szerkezetet. A hajlított
fatartókat, a külso kompakt lemez burkoló elemeket, a formát meghatározó egyedi fatartókhoz rögzítjük.

A torony 2 méter mély vasbeton alaptesten, gyurun nyugszik, amely a jelenlegi mértékadó talajszint alá nyúlik. E szinten alakul ki a posztamens is, amely a tervezett minimális kiszolgáló egységek helyszíne. Az alaptest funkciókkal való feltöltésének lehetőségét elengedhetetlennek tartjuk, bízva abban, hogy így elkerülheto a barkács bódék megjelenése a kialakított csúcson. A tájépítészeti koncepció a toronnyal rokon és annak koncepcióját erosíti, támasztja alá. A terület megközelítése, az eredeti ösvény nyomvonalának minimális változtatásával történik. A feljutás egy enyhe ívvel történik, ami a torony spirális kialakításával rokon téri mozdulat. Az ösvény az alaptest főhomlokzata felé érkezik, ahonnan az első terasz azonnal megközelíthetové válik. A terep burkolata minimális, ezzel is csökkentve a mesterséges jelenlétet.


tájépítészeti koncepció - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve


Az épület üzemeltetése

A kilátótorony kialakításán túl fontosnak tartottuk a hosszú távú üzemeltetés kritériumait szem előtt tartani. A külön zárható csúszda és alsó kubus lehetőséget biztosít a szezonális nyitvatartáshoz: maga a kilátó szezontól függetlenül látogatható, míg az alépítmény és a csúszda ettől függetlenül lezárható, így a kiszolgáló funkciók nem igényelnek állandó felügyeletet. Ezáltal időszakosan, akár előre leszervezett csoportok részére is kinyitható az épület, egyúttal a beltér, és a csúszdarendszer állagvédelme is megoldott.


Az égigérő paszuly története - Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - a Hello Wood nyertes terve



a Hello Wood csapata


 

vélemény írásához jelentkezzen be »