építészet : környezet : innováció

Behálózva: a Népszínház utca urbanisztikai fejlesztése

Ha választanunk kellene a Népszínház utca és a Bartók negyed között, az utóbbira tennénk a voksot. Soós Zsófia és Varga Eszter viszont a Népszínház utca fejlesztésével foglalkozik, tervükben számos urbanisztikai problémát oldanak meg, így téve élhetővé, barátságossá a környéket. 

Helyszín

A VIII. kerület sok szempontból különlegesebb, változatosabb a többi budapesti kerületnél. Van része, mely lakásminőségbn, közterületekben a belvárosi szintet képviseli, ilyen a Palotanegyed, de a kerület külső része sokkal rosszabb helyzetben van. Lelakott, elhanyagolt, koszos, szegény, nem illik bele a 21. század színvonalába. Tervezési területünk, a Népszínház utca, a kerület ezen részbe tartozik.


Társadalom

A tervezés megkezdése előtt, kisebb kutatásokat végeztünk a kerülettel, azon belül a Népszínház utcával kapcsolatban. Kutatásaink forrása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai és saját helyszínbejárásunk tapasztalata, a lakókkal való beszélgetés volt. A KSH adatai alapján kiderült, hogy ez az egyik legsűrűbben lakott kerület Budapesten, kb. 75000-en élnek itt. Ebben a kerületben a legkisebb a nyugdíjasok és a gyermekek aránya, a teljes lakosság 4,1 %-a munkanélküli, ebből kb. 1,9 % mindössze általános iskolát végzett. Saját tapasztalatunk alapján azt vettük észre, hogy jelentős a külföldiek aránya. Ahogy jártuk az utcákat, beszélgettünk velük, kiderült, hogy sokuk néhány éve él itt, kisboltot nyitott, vállalkozást visz, próbál magyarul tanulni, szeretne itt gyökeret verni. Ők általában a kerületen belül élnek, és dolgoznak is. Munkahelyük sokszor ugyanabban a házban van, ahol laknak. Szeretnek itt élni, a Népszínház utcán belül mindent be tudnak szerezni, ami a mindennapokhoz szükséges.


Arrival city, The Workshop Web - építész: Soós Zsófia, Varga Eszter


Téma, megoldás

A KSH adatokból és saját élményeinkből kiindulva a külföldről nemrég betelepült, sokszor aluliskolázott fiatal réteg a célközönségünk, nekik szeretnénk tervezni. Abban szeretnénk segíteni nekik, hogy a kerületen belül, legális keretek között megoldható legyen a lakhatásuk és a munkavállalásuk. Szeretnénk megteremteni a kereteket, ahhoz hogy magyarul tanulhassanak, elsajátítsanak egy szakmát és kialakíthassák a saját életüket. Fontos szempont volt, hogy mindezt egy helyre rendezve, akár egy háztömbön belül el tudják intézni. Alkottunk egy programot, melyben hálóként fonódnak össze a szakmák, a mesterek, és a betelepülő jövőbeli munkavállalók.


Arrival city, The Workshop Web - építész: Soós Zsófia, Varga Eszter


Koncepció, épített környezet, funkció

A programoz hasonlóan fonódnak össze a házak is a tömbön belül. A Népszínház utca-Kisfuvaros utca-Nagyfuvaros utca háromszögben helyezkedik el az a háztömb, melybe terveztünk. Négy telket érint közvetlenül a terv, míg az egyik üres, a másik hármon jelenleg különböző szerkezeti minőségű házak állnak. Ezeket a terv során teljesen elbontottuk, és egy egészen új koncepciót találtunk ki rá. A négy telekre épített házak mind különböző funkciót kaptak, melyek teljes egészében ki tudják szolgálni ezt a hálózatot.

A Népszínház utcai telekre lakó- és műhelyfunkció került, a Kisfuvaros utca egyik telkén menza, a másik telken közösségi helyiségek alakultak ki. A két épület közé gyermekmegőrzőt terveztünk, a Nagyfuvaros utca felől pedig a műhelyekhez alakítottunk ki egy kiszolgáló bejáratot. Ezek a házak szó szerint egy hálót alkotnak. Minden házból megközelíthető tömbön belül a másik ház, gyakorlatilag teljesen körüljárható.


Arrival city, The Workshop Web - építész: Soós Zsófia, Varga Eszter


Utak, terek, közlekedés

Nem csak a házak struktúráját változtattuk meg. Jelenleg mindhárom utcán autós közlekedés van, a zöld alig jelenik meg a környéken. Mi ezt újragondoltuk, lezártunk utcákat, és zöldesítettünk. A Népszínház utcát elzártuk a gépjárműforgalom elől, barátságossá tettük az utcát, melyen a villamos továbbra is közlekedhet. Zöld szigeteket, fákat helyeztünk el a tervben, padokat raktunk le, hogy a zsúfolt utcát élhetővé varázsoljuk. A Kisfuvaros utcáról is kitiltottuk az autókat, a menza épülete mellett kialakítuttunk burkolt felületeket, ahol kellemesen el lehet tölteni az étkezéseket. Az utca végén egy mélygarázs lejáró lett, mely a menza épülete alatt kialakított garázsba vezet. Ez a parkoló szolgálná ki a teljes tömböt, így az utcán parkoló autók eltűnnének. A Nagyfuvaros utca forgalmát nem változtattuk, itt lehetne megoldani a tömegközlekedést, illetve a műhelyekbe való ki- és beszállítás is itt történne. A jelenlegi tömegközlekedés nem változna, viszont sokkal szebb környezetben lehetne a megállókhoz, vagy a munkahelyre eljutni.

A cél az volt, hogy a jelenleg is kisváros jellegű Népszínház negyednek ezt a tulajdonságát megragadjuk és kihangsúlyozzuk. A lakók épp ezt szeretik benne, épp ettől olyan különleges. Ettől város a városban.

Soós Zsófia, Varga Eszter


szerk.: fzs.

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »