építészet : környezet : innováció

Befejezésre várva - Csónakház a Római-parton

Nyáron pihenőház, tavasszal és ősszel diáktábor, télen krízisszálló - ez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csónakház-programja, amelynek a Római-part egyik szalagtelkén egy hosszan elnyúló új ház adna helyet. Pottyondy Péter és Weimper Viktória tervének megvalósítása elkezdődött, de forráshiány miatt az épület szerkezete évek óta torzóként áll.

Waiting for the finish – Boat house on the bank of Római-part


In the fall of 2005, the Hungarian Maltese Charity Service developed the design program for the Boat house in order to make use of the community house and ten other timber houses standing on Romai-part, Buda. The dilapidated condition of the existing buildings has raised the matter of building a brand new house, the plans of which were prepared by Peter Pottyondy and Viktoria Weimper in 2006. In summer, according to the concept the Boat house would be used as the recreation-building for the Charity Service employees, in spring and autumn as student camps and in winter as a crisis accommodation for homeless people.

The dimensions of the rather long (231 m) and narrow (14,6 m) site have characteristically determined the architectural approach and the form of the house. The 85 m length of the flat roofed building mass is broken at two places by transparent, covered joints which are open on the sides. The complex is divided to three and it turns to the north with a slightly closed facade, while to the south L-shaped reinforced concrete balcony slabs are protruded at different scales. The coincidental arrangement of the slabs gives a changing view towards the bank of the Danube.

On the ground floor there is the caretaker's apartment, two accessible rooms, the kitchen and dining room, which can be separated with mobile wall, as well as the community room. On the first floor eight guest rooms and a smaller laundry are placed. As a result of the planned triple function, simple formation and the use of durable materials were the main aspects of  consideration. The exterior appearance is determined by the white walls, exposed concrete slabs and stairs as well as by the impregnated hard wood terraces.

Unfortunately, due to the lack of financial sources the construction that had been started in 2007 was later stopped. The finishing works of the already raised building part should not be postponed any longer.

tags: hospitality recreation, architecture, construction, terraced house, real estate, Peter Pottyondy, Viktoria Weimper, Danube, charity service

www.kozti.hu

2005 őszén dolgozta ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület a Csónakház programot a tulajdonában lévő, Budapest III. kerület Királyok útja 313. alatti telken álló, közepes műszaki állapotú, volt BUDALAKK csónakház közösségi épületének és 10 db faházának egész évi hasznosítására. A program szerint nyáron a máltai dolgozók pihenését, tavasszal, ősszel kistelepülések általános iskoláinak budapesti osztálykirándulását szolgálnák a meglévő épületek, télen pedig hajléktalan családok krízisszállója működne bennük.

 

 
 
Környezet - Environment
 

 

Az örökölt épületek esetlegessége, kényelmetlenségei és az aktuálissá váló teljes felújítás szükségessége vetette fel a gondolatot, hogy a rekonstrukció és a további bővítgetések helyett gazdaságosan üzemeltethető, a hármas funkciót jobban kiszolgáló új épület készüljön, amelynek tervezésére az MMSZ stúdiónkat kérte fel 2006-ban.

Telepítés

A telek hosszúsági (231 m) és szélességi (14,6 m) mérete karakteres adottságként határozta meg az építészeti gondolkodást, így az épület formáját is. Bár a helyi szabályozás figyelembe veszi a terület adottságait, de esetünkben így is szükség volt egy, a beépítés lehetőségeit tisztázó elvi engedélyezési eljárásra. A 85 m hosszan elnyúló tervezett épületet két helyen szakítja meg egy-egy átlátható, fedett-nyitott csuklópont. A három részre tagolt épületegyüttes észak felé zártabb, külső folyosós homlokzattal fordul. Az északi oldalkert csupán 1,55 m. A 6,6 m széles déli oldalkertbe a ház építészeti megjelenését meghatározó, különböző mértékben előreugró, L alakú vasbeton erkélylemezek nyúlnak ki. A lemezek esetleges egymásutánisága az épület körüli mozgástól függően szabad és változatos átlátást enged a Duna-part irányába. A szűkös adottságok ellenére az épületegyüttes alapterülete csupán  14,3%-os beépítettséget jelent, ami markánsan a megengedett 20% alatt marad.

 

MMSZ Csónakház makett főhomlokzat - Tervező: Pottyondy Péter, Makett: Papp Dóra építészhallgató - Boat house model, front facade Architect: Peter Pottyondy, Model: Dora Papp architect student
MMSZ Csónakház makett hátsó homlokzat - Tervező: Pottyondy Péter, Makett: Papp Dóra építészhallgató - Boat house model, rear facade Architect: Peter Pottyondy, Model: Dora Papp architect student
MMSZ Csónakház makett oldalhomlokzat - Tervező: Pottyondy Péter, Makett: Papp Dóra építészhallgató - Boat house model, side facade Architect: Peter Pottyondy, Model: Dora Papp architect student
 

 

Funkcionális elrendezés
A tervezett sokrétű funkcióból fakadóan elsődleges szempont volt az épület egyszerű kialakítása és a tartós anyagok alkalmazása. Az A épületszárnyban a földszinten az üzemeltetés helyiségei mellett egy gondnoki lakás és két akadálymentes szoba kap helyet. Az emeleten négy azonos kialakítású, fürdőszobás vendégszoba, a kazán helyiség és egy kisebb mosoda létesül. A felsorolt helyiségeket tömör, zsalukőből falazott, helyenként üvegtéglával tagolt tűzfallal határolt külső folyosóról lehet megközelíteni. Eredeti elképzelésünk szerint a folyosó hézagosan rakott pallókkal védett lett volna, de tűzgátlási okokból a fenti, nem éghető tűzfalat kellett megépíteni.

A B épületszárny földszintjén kap helyet a mozgatható, akusztikus fallal elválasztható konyha-étkező és a közösségi tér, amely fedett teraszban végződik. A közösségi térből érhető el a közlekedésre és bútortárolásra szolgáló másodlagos térrész. A csónaktárolóhoz tartozó kétnemű öltöző-mosdó blokk csupán a nyári rendeltetést szolgálja. A B szárny emeletén az A szárnnyal megegyező, négy önálló szobaegység található. A C épületszárny két egyforma, tolókapuval nyitható, négy-négy csónak tárolására alkalmas tárolóból áll, amelynek tetején – az emeleti folyosókkal azonos vonalban és szinten lévő – nyitott lelátó galéria található.

 

MMSZ Csónakház - Tervező: Pottyondy Péter - Boat house, Architect: Peter Pottyondy
MMSZ Csónakház - Tervező: Pottyondy Péter - Boat house, current state of the construction Architect: Peter Pottyondy
 

 

Szerkezet- és anyaghasználat
Az építészeti anyaghasználatot az időtállóság követelménye határozta meg. A falak vázkerámia falazóblokkból készülnek, vakoltak, tört-fehér, mosható falfestékkel festettek. A födémek, a lépcső, a terasz nyúlványok és a csónaktároló keretszerkezete látszóbeton felülettel készül. A korlátok és a csónakháznál lévő csigalépcső horganyzott acélcső-taposórács konstrukciók. A padlóburkolatok és a vizes helyiségekbe kerülő falburkolatok mindenütt greslap anyagúak, a vizes berendezések könnyen tisztítható, tartós rozsdamentes acél termékek. A teraszok és a csónaktároló tetején lévő járható tető burkolata hézagosan rakott, impregnált keményfa, alatta műgyanta vízszigetelő kenéssel. A nyílászárók hőszigetelő üvegezésű, tömör fa szerkezetek. A tetőhéjalás kis lejtésű kavicsolt modifikált bitumenes lemezfedés, ereszcsatorna nélküli, belső vápás vízelvezetéssel. Az épület körüli járófelületek és a kocsibehajtó beton térkőből készülnek. A földszinti teraszok - az emeletihez hasonlóan - hézagosan rakott, impregnált keményfa burkolatúak, zúzottkő ágyazatba fektetve.

 

MMSZ Csónakház - az építkezés jelenlegi stádiuma - Boat house, current state of the construction Architect: Peter Pottyondy
MMSZ Csónakház - az építkezés jelenlegi stádiuma - Boat house, current state of the construction Architect: Peter Pottyondy
MMSZ Csónakház - az építkezés jelnlegi stádiuma - Boat house, current state of the construction Architect: Peter Pottyondy
 

 

Valóság
A 2007-ben megkezdődött építkezés - a szeretszolgálatra háruló egyre nagyobb feladatok anyagi terhei, valamint a csökkenő állami-, és magán támogatás miatt - fedezet hiányában leállt. Az elkészült épületrész pár évig még bírja végzetes károsodás nélkül, de gazdaságossági és szociális szempontból is halaszthatatlan lenne az építkezés befejezése.

Pottyondy Péter
építész


MMSZ Csónakház

vezető tervező: Pottyondy Péter
építész munkatárs: Weimper Viktória
makett: Papp Dóra építészhallgató
tartószerkezet: Váczi Péter
épületgépészet: Ványi Ágnes
közmű: Szalkay Béláné
területrendezés: Havassy Gabriella
elektromosság: Máramárosi András
tűzvédelem: Bárdi Albert
generáltervező cél: KÖZTI Zrt. Pottyondy Stúdió

tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2007 - ?
szintterület: 485 m2
építtető: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »