építészet : környezet : innováció

Befejezés előtt az uszodabővítés a szigeten

Sajtótájékoztatón mutatták be a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítésének építkezését a véghajrában

Az augusztusi Úszó EB alkalmából határozták el a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítését, majd 2004. őszén rendezték meg a tervpályázatot. A győztes pályamű, Keller Ferenc és Pálfy Sándor DLA (Építész Stúdió KFT.) tervének építészeti kvalitásait senki egy pillanatra sem vonta kétségbe, ám a terv, elsősorban a helyszín miatt, óriási vitákat váltott ki. Erre való tekintettel a sajtó kitüntetett figyelemmel kíséri a munkálatokat, melyek immár befejezés előtt vannak.

Nem véletlen tehát, hogy a kivitelező-fővállalkozó KÉSZ Kft. május 25-én nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón mutatta be a hajrájához érkező építkezést. Az 50 méteres versenymedence elkészült, már fel is töltötték vízzel − amit persze használatbavétel előtt szigorúan ellenőrizni kell egészségügyi szempontból. Szóval nem valószínű, hogy ugyanebben a vízben rendezik majd a versenyeket − de a medence mindenesetre kész. Mellette megvan a rögzített lelátó, alatta az épületben folynak az öltözők és más kiszolgáló helyiségek befejező munkái.

A műugró medence burkolása folyik, a mellé épített nagy műugró-fal vasbeton szerkezete elkészült, de még itt is hátra vannak szerelési, befejezési munkák. A sajtótájékoztatón az mindenképpen látszott, hogy a számos alvállakozó bevonásával folyó építkezésen sokan sürögnek-forognak, hiszen közös érdek, hogy határidőre, június közepére a legfontosabb munkák befejeződjenek. A mobil lelátók elhelyezése csak közvetlenül a versenyek kezdése előtt lesz aktuális, és bizonyos munkákat, például a környezetrendezés teljes befejezését csak ősszel, már az EB után végezhetnek majd el.

A bejárás meggyőzhette a jelenlévőket, hogy a műemlék Hajós Alfréd Sportuszoda építészeti értékeit a bővítés semmiképpen nem csorbítja, hiszen az egy különálló létesítmény lesz közös üzemeltetéssel. Ez abból is nyilvánvaló, hogy az új kétmedencés uszodát a magyar úszósport közelmúltjának legsikeresebb edzőjéről, Széchy Tamásról nevezik majd el.

szerző: Vargha Mihály (szöveg+kép)


légifotó a sajtómappából, május 12.


Tervezők
Keller Ferenc, Pálfy Sándor DLA, Építész Stúdió Kft.

Építtető
Rendezvénycsarnok Zrt. (korábban Sportfolió Sportlétesítményeket Kezelő-, Hasznosító és Fejlesztő Kht.)

Generálkivitelezõ
KÉSZ Kft.

Kapcsolódó oldalak: 

Földalatti beszélgetések - a pályázatról

Tervpályázat

vélemény írásához jelentkezzen be »