építészet : környezet : innováció

Barokk iskolához tornaterem - bővítés Budajenőn

Az iskolaként használt barokk apátsági kúriához épített tornaterem nem kíván a műemlék épületegyüttesbe sem modern, sem historizáló „kosztümben” belépni. Csatlakozik, támogat de határozottan elkülönül.
építész: Kuli László és Ferenc Attila (Vándorépítész Kft.)

A török kiűzése után Telki és Budajenő majdnem teljesen lakatlan terület volt, először 1700-ban települtek ide emberek, mikor Faber skót bencés apát megkapta a telki apátságot. A skót bencések, miután megszerezték az apátságot, nem Telkit, hanem Budajenőt fejlesztették, illetve népesítették be 1703-tól kezdődően. A mai település egykori magva ezért nem a Kápolnahegyen, hanem lent a patakvölgyben, a mai Fő utca mentén kezdett kialakulni, az apátsági épületek körül. Ez az épület ad ma otthont az 1948 óta működő nyolcosztályos Általános Iskolának.

 

Budajenői Általános Iskola, homlokzat
Budajenői Általános Iskola
Budajenői Általános Iskola, udvar
 

 

Az iskolához nem volt tornaterem, a testnevelés órákat az udvaron, vagy a díszteremben tartották meg. Az épületegyüttes déli oldalán, a lebontott utcai szárny helyén nyitott volt. Korábban itt elbontásra került egy évek óta üresen álló bolt és a mögötte lévő kocsma, ami az iskola közelsége miatt örökös feszültségforrás volt. Erre az üres részre terveztünk és építettünk tornatermet.

 

 
Budajenői Általános Iskola
Budajenői Általános Iskola, átjáró
Budajenői Általános Iskola, bejárat
Budajenői Általános Iskola, tornaterem belső

 

A most átadott épület valójában két épület: külön tömegben jelenik meg a tornaterem és az öltözőépület, őket egy összekötőszárny kapcsolja egybe. Az öltözők a skót-bencés rendház Fő utcai, földszintes, keleti szárnyának visszaidézéseként épített részbe kerültek, melyet még az ötvenes években bontottak le. Ez az épületrész tömegében és felhasznált anyagaiban visszaidézi az eredetit, és ezzel a rendház udvarának térélményét újra érzékelhetővé teszi. A tornaterem méreténél és elhelyezésénél fogva kiesik a történelmi rendház telkéből, más megfogalmazású és nem kíván a műemlék épületegyüttesbe sem modern, sem historizáló „kosztümben” belépni. Csatlakozik, támogat de határozottan elkülönül. Homlokzatára budakeszi homokkő és fertőszéplaki tégla került.


Tornaterem - iskolabővítés Budajenőn
építész: Kuli László és Ferenc Attila (Vándorépítész Kft.)
statikus: Kerek István és Pintér Tamás (Kerek és Pintér Kft.)
gépész tervező: Lantos András (Lanterv Kft.)
elektromos tervező: Kelemen Ferenc (Kelevill Kft.)
beruházó: Budajenő Község Önkormányzata
kivitelező: Progress B’90 Zrt. - Budapest
műszaki ellenőr: Hamberger György
épületfotók: Kotipas (Kovács Attila) és Kuli László

vélemény írásához jelentkezzen be »