építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Balatoni nyaraló bővítése

A kívül-belül felújított főépület 1920-as években épült lakóház (jelenleg nyaraló funkcióval, nagy társasági élettel), az új kiegészítő épület (pavilon) többfunkciós (alatta pince).
építész: Ács István

A telken korábban az 1920-as években épült szuterén + földszint villaépület állt egy melléképülettel. A régi villához eredetileg egy jóval nagyobb telek tartozott, melyből az 1960-as években „leszabályozták” a hátsókert felőli részt, így létrehozva a mostani, lehetetlen három méteres kertrészt. Ennek az akciónak esett áldozatul az épület földszinti főbejáratához merőlegesen felvezető előlépcső. Helyette látható ma egy, a homlokzati fallal párhuzamos lépcső és fedett előtér.

 

Ács István, balatoni nyaraló bővítése
Ács István, balatoni nyaraló bővítése
Ács István, balatoni nyaraló bővítése

 

A háború utáni államosítás során több lakást alakítottak ki benne, később orvosi rendelőként funkcionált. Ezek ellenére elmondható, hogy a villa megtartotta eredeti megjelenését, építészeti arculatát kívülről egyértelműen, és jórészt belülről is. Jellemző az épület megjelenésére a kiemelt szuterén teljes felületén a faragott vöröskő, az utcai oldalon a földszinti fedett veranda tömbkövekből összeállított oszlopai, mellvédje. Kívül-belül jórészt eredeti formájukban maradtak meg a nyílászárók, ezeket fel lehetett újítani, míg a padlóburkolatok általános cseréjére volt szükség. Az alaprajzi konfiguráció csak részben emlékeztet az eredetire. A tető szerkezete megfelelőnek bizonyult, csak egyes szarufák szorultak cserére, a héjalást cserélni kellett.

 

Ács István, balatoni nyaraló bővítése
Ács István, balatoni nyaraló bővítése
Ács István, balatoni nyaraló bővítése
Ács István, balatoni nyaraló bővítése

 

A földszint és a szuterén jelenleg nincsenek közvetlen összeköttetésben: külön-külön bejárattal közelíthetők meg az utólag épített előlépcsőről, illetve az az alatti előtérből. A két szint összekapcsolása egy új belső lépcső kialakításával történik. E lépcső az előtérből indul, szerkezete vasbeton fa burkolattal. A szuterén szinten került elhelyezésre az előtér, egy közösségi tér (biliárd szoba) minikonyhával, szauna-fürdő egység (helyiségek relaxációra), valamint három közel azonos méretű szoba fürdőszobákkal. A földszinten nappali, konyha, étkező van, valamint hálószoba vizes helyiséggel, az előtérből nyíló kamra, wc (benne a kazánnal) és a padlásfeljáró.
A melléképület részben elbontásra került. Az eddigi tároló funkció csökkentett alapterülettel továbbra is működik, míg a gépkocsitároló helyére bővített területtel fedett-nyitott nyári konyha és terasz épült. Az új épület részben alápincézett. A megmaradó tároló és az új közösségi épületrész közé a meglévő monolit vasbeton födémlemez helyenkénti kivágásával – újabb területet kívántam bevonni az itt tartózkodók életébe. Az eddigi gyalogos bejárati kapu megmaradt, de az oldalbejárat ajtajává vált, és a kétszárnyú gépkocsi behajtó kapuja lett az új főbejárat. Erre szerveztem az új házbejárat helyét, a hozzá vezető kerti utat, a fő- és melléképület közötti amfiteátrális teret.

A főépület építészetileg hiteles, műszakilag korrekt felújítása mellett minden új építészeti elem, vagy részlet hangsúlyosan modern kívánt lenni. A nagy körültekintéssel történt, pontos homlokzat helyreállítás után a villa visszanyerte eredeti architektúráját, de a bejárati előtető és a belső lépcső már „high-tech”, a kis épület a régitől jól megkülönböztethetően új építészeti formanyelvet használ. Minden törekvésem arra irányult, hogy a (eredeti) régi, és az új jól érzékelhető legyen.

Ács István

Nyaraló bővítése
Balatonalmádi
építész: Ács István
építész munkatárs: Papp Éva
kivitelező: Számfira-Gáz Egyedi Építőipari Cég, Balatonalmádi

vélemény írásához jelentkezzen be »