építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Az OFIS új diákszállója Párizsban

A francia főváros dinamikusan fejlődő részében, a La Villette Park közelében épület fel egy 192 apartmant tartalmazó diákszálló a szlovén OFIS iroda tervei alapján. Az extrém környezeti adottságok nagy kihívás elé állították az építészeket, de a Rok Oman és Špela Videčnik vezette csapat által felvázolt koncepció eredményeként egy látványos megjelenésű, mégis szigorúan szerkesztett és energiahatékony épület született.

Városszerkezeti adottságok

A diákok számára épült, Basket Apartments nevet viselő új lakótömb egy hosszú és nagyon keskeny telken található Párizs 19. kerületében, a La Villette Park sarkánál. A frissen beépülő területre vonatkozó rendezési tervet a Reichen & Robert architects készítette. Északkelet felől egy új villamos vonal húzódik a telek mellett, délnyugatról villamosremíz határolja, tetején futballpályával. Az alsó három szint szükségszerűen a villamosremíz falához csatlakozik.

Építés közben

Építés közben

Helyszíni adottságok, telepítés

A telek szokatlan méretekkel rendelkezik: 11 m széles és mintegy 200 m hosszan nyúlik el észak-déli irányban. Ez a helyzet előre sejtette a keleti homlokzatkialakítás fontosságát, amely a Route des Petit Ponts felé néz, ahol a villamos vonal mellett gyalogos járda és bicikliút is húzódik. A hosszú épülettömeget a tervezők két részre bontották és keskeny híddal kötötték össze. Az épületszárnyak között, a híd alatt kertet alakítottak ki. A ház legmagasabb pontja, 29,2 m, összesen 11 szinttel rendelkezik: a pinceszinten gépészeti terek, a földszinten vegyes funkciók, a felső 9 emeleten pedig diáklakások találhatók. Az alaprajzi elrendezés szigorú és moduláris rendszerű.

Tervezési program

A projekt fő célja az volt, hogy az ide beköltöző hallgatók számára egészséges, kényelmes környezetet biztosítsanak a tanuláshoz és a közösségi élethez. A futballpálya felé néző oldal teljes hosszában, minden szinten fedett-nyitott közlekedő sáv húzódik, ahonnan a városra és az Eiffel toronyra nyílik kilátás. Ez folyosó közösségi térként is szolgált, továbbá innen közelíthetők meg a lakóegységek is. Mind a 192 apartman egyformán 35 m2 alapterületű, a tervezés és kivitelezés optimalizálása érdekében ugyanazokat az elemeket tartalmazza: előtér, fürdőszoba, gardrób, főzőfülke, tanulóhely és ágy. Mindegyik lakóegységhez tarozik egy utca felé néző erkély is. Az épületben étterem és tároló területek is találhatók.

Az OFIS új diákszállója Párizsban, fotó: Tomaž Gregorič

Az OFIS új diákszállója Párizsban, fotó: Tomaž Gregorič

Koncepció

A telek keskeny voltából adódóan egy tízemeletes épület jelenléte meghatározó lesz a területen. Mindkét épülettömeg két különböző arccal rendelkezik a funkciók és a program tekintetében. A Route des Petit Ponts felé néző homlokzat különböző méretű erkélyek, „tanuló-fészkek” rendszeréből épül fel, amelyek burkolata magas nyomáson préselt, laminált fa lemez sávokból (HPL) készült. Véletlenszerű elrendeződésük ritmizálja és változatossá teszi a homlokzatot. A megmozgatott, kosárszerű kubusok látványa dinamikus hatást hoz létre, továbbá tagolja, megbontja az épület óriási léptékét. A futballpálya felé néző homlokzat nyitott folyosói előtt térbeli, kristályszerű felületet idéző fémrácsozat található. A két fő épületszárnyat az első emeleten egy keskeny, oldalról szintén nyitott híd köti össze, amely közösségi térként szolgál a hallgatók számára.

Az OFIS új diákszállója Párizsban, fotó: Tomaž Gregorič

Fenntarthatóság

Az épület energiahatékony kialakítása jól alkalmazkodik Párizs fenntartható fejlődés iránti kívánalmaihoz. Az energetikai tervezés során az volt a cél, hogy a használat során a fajlagos igény maximum 50 kWh/m2 legyen. Ezzel összefüggésben a szerkezeti részletek kialakítása során a hangsúlyt egy egyszerű, jól szigetelt és szellőztethető épület létrehozására helyezték a tervezők. A lakóegységek bőséges napfényt kapnak és jól átszellőzethetők. A külső közlekedők és az üveghomlokzatú lépcsőházak elegendő természetes megvilágítást kapnak. A fűtött tereket 20 cm vastagságú hőszigetelő réteg határolja. Az épület monolit vasbeton tartószerkezettel készült, a közlekedők födémeinél és az erkélylemezeknél hőhídmegszakítókat építettek be. A hővisszanyerős gépi szellőztető rendszer minden lakóegységet friss levegővel lát el, emellett optimális hőmérsékletet biztosít az év minden szakában. A lapostetőt 300 m2 napelem borítja, amely elektromos áramot termel. Az esővizet a telken belül kialakított ciszternában gyűjtik és a kültéri zöldfelületek öntözésére használják.

Az OFIS új diákszállója Párizsban, fotó: Tomaž Gregorič

Az OFIS új diákszállója Párizsban, fotó: Tomaž Gregorič

A tervezőktől kapott leírás felhasználásával fordította: Garai Péter

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »