építészet : környezet : innováció

Az OFIS három barokk lakóháza Ljubljanában

A szlovén OFIS építésziroda tervei alapján született újjá egy három barokk lakóházból álló együttes Ljubljana belvárosában. A szűk belső udvar egy fénygyűjtő belső átriummá vált a történeti épületszárnyakat teljesen beborító, tükröző üvegfelületek révén.

A projekt során egy közös belső udvar körül csoportosuló három barokk lakóház újult meg Ljubljana városközpontjában, a Robba-kúttal szemben, Plečnik Hármashídjának közelében. Mindhárom épület egy kiadóvállalat tulajdonában van. A földszintet könyvesboltként használják, az első emeleten irodák voltak, amelyeket utoljára a '80-as években alakítottak át. A belső udvar zárt, félig üvegezett terét az épületek légkezelő berendezései foglalták el.

 

Archív felvétel



A tervezési program szerint a házakat egy 12 lakást tartalmazó együttessé kellett alakítani, amely körülfogja a kis belső udvart. Az utca felé néző barokk homlokzatokat nagyrészt eredeti állapotuknak megfelelően állították helyre. A belső udvart átformálták és új életre keltették az örökségvédelem felügyelete alatt. Az OFIS építészei által kidolgozott koncepció szerint a meglévő udvar újra központi összekötő térré vált a szintek és a lakások között, amely természetes fényt és szellőzést biztosít az ide néző helyiségek számára.

Minden lakás természetes módon, jól átöblíthető, így - a tetőszinti lakások kivételével - nincsen szükség légkondicionálásra. Mivel az udvar nagyon szűk és minden oldalról zárt, a fő cél minél több fény bejuttatása volt, hogy a tér privát belső kertté válhasson az első emelet magasságában. Az eredmény egy teljesen üvegezett és tükröző felület ("fény-kút") lett az udvar körül, amely beborítja a történeti elemeket. Az új nyílászárók kiváló hőszigetelő képességű, hármas üvegezéssel készültek a ház energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

 

Tetőszinti összkép



Az építkezés során kőből rakott történelmi árkádok, oszlopok és födémek kerültek elő, amelyek a berendezés részévé váltak, és sokféleképpen tükröződnek az üveghomlokzaton. A nyitott központi átrium-udvar hangulata teljesen megváltozott a bőséges fény, a határoló felületek transzparenciája, és a külső környezet jellegzetes elemeinek – a ljubljanai székesegyház tornya és a vár – tükröződései következtében.


A tervezőktől kapott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »