építészet : környezet : innováció

Az első körön túl – környezettudatos irodaház, Skolkovo

A 2010-ben az orosz állam által létrehozott Skolkovo Alapítvány olyan központ kialakítását tűzte ki célul a Moszkvától 20 km-re található Skolkovóban, amely különböző kutatási és fejlesztési célú épületeknek adna otthont. A cégközpont kialakítására nemzetközi meghívásos pályázatot írtak ki, melyen a Bord Építész Stúdió is részt vett. A Bordás Péter vezette tervezőcsapat javaslata, egy környezettudatos irodaház, újszerűségének köszönhetően bejutott a második fordulóba.

Második fordulóba jutott a Bord Építész Stúdió a Renova cégcsoport tervpályázatán

A Renova cégcsoport felkérésére a Bord Stúdió is részt vett azon a nemzetközi, meghívásos pályázaton, melyen a leendő Skolkovo Innovációs Központban létesítendő cégközpont kialakítására vártak javaslatokat. Az Arcadom Zrt. partnereként a Bord Építész Stúdió első fordulóra benyújtott pályaműve egy környezettudatos irodaház, mely újszerűségének köszönhetően biztosította a Stúdió számára a továbbjutást.

 

Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
 

 

A 2010-ben az orosz állam által létrehozott Skolkovo Alapítvány egy olyan központ kialakítását tűzte ki célul a Moszkvától 20 km-re található Skolkovóban, amely különböző kutatási és fejlesztési célú épületeknek adna otthont. A köznyelvben “az orosz Szilikon-völgy”-ként emlegetett projekt keretében a több hektáros területen számos nemzetközi vállalat, oktatási és kutatási intézmény talál majd otthonra. A területen fogja kialakítani leendő központját a Renova cégcsoport is, amely a Bord Stúdiót is felkérte az épület megtervezésére kiírt pályázaton való részvételre.

 

Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
 

 

A feladatkiírás értelmében a rendelkezésre álló terület bármely telkére lehetett tervezni, ezért a Bord Stúdió választása egy, a városrészen keresztül vezető, fő útvonal melletti területre esett annak érdekében, hogy az épület része legyen a leendő város vérkeringésének. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt a környezettudatosság. Ezért az épület tömegét a benapozás minél előnyösebb kihasználása határozta meg: az egyes szintek irányultsága, az épület áttekinthetősége lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb természetes fény járja át az egyes szinteket, ezáltal csökkentve a fűtési és világítási költségeket. Az épület belsejében egy kert került kialakításra, mely hőcsapdaként és levegőbevételi forrásként szolgál. Az épület benapozását szolgáló tömegképzésen túl a homlokzatokon kéthéjú klímahomlokzat kialakítását tervezte a Bord Stúdió. A melegvízellátást napkollektorok, a kert vízellátását esővíztárolók biztosítják, az épület temperálásáról pedig geotermikus hőszivattyúk gondoskodnak, így biztosítva az épület környezetbarát jellegét.

 

Irodaház Skolkovoban, tervező: Bord Stúdió
 

 

A terv merészsége, eredetisége olyannyira meggyőzőnek bizonyult a Renova cégcsoport számára, hogy a Bord Építész Stúdiót felkérték a második fordulóban való részvételre is. Ennek kidolgozásán jelenleg is dolgozik az iroda.


Bord Építész Stúdió Kft.
vezető tervező: Bordás Péter
építészek: Benke Róbert, Buchta János, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás

 

vélemény írásához jelentkezzen be »