építészet : környezet : innováció

Átadták az Artmagazin díját az Art Market Budapesten

Háromezer négyzetméter kiállítótér áttekintése után és egy jó hangulatú közönség előtt zajló kerekasztal megbeszélést követően az Artmagazin átadta a legszebb standnak járó díjat az Art Market nyitónapján, amit idén a VIOLUK Contemporary standja nyert el.

Az idén hatodik alkalommal kiadott díjat a tizennégy éve alapított Artmagazin zsűrije ítéli oda minden évben. A hazai és nemzetközi művészeti világ érdekességeiről, népszerű életművek legfrissebb kutatásairól, izgalmas kép-nyomozási ügyekről olvasmányosan író és gazdagon illusztrált magazinban a közönség gyakren elsőként olvashat szenzációszámba menő történetekről. A második világháborúban nácik és oroszok által ellopott műkincsek hazatalálásáról, a filmbe illő módon Stuart Little kisegér segítségével előkerült Berény képről, az eltűntnek hitt Vaszary pannó regényes fordulatairól az Artmagazin közölt elsőként színes, sok képpel kísért anyagot.

Az Artmagazin, mint a kortárs képzőművészeti vásárok nagy barátja, már évek óta díjazza a hazai art fairek legszebb standjait. A hagyományt teremtő elismerést először – a Budapest Art Fairen – a Kisterem Galéria nyerte el, majd négy éve – már az Art Market Budapesten – a 2B Galéria Waldsee 1944 nemzetközi levelezőlap kiállítása, ezt követően a Vintage Galéria, tavalyelőtt a Trapéz Galéria, 2015-ben pedig a Trema kiadót is üzemeltető montenegrói ISU - Institute of Contemporary Arts vihette haza.

A díj odaítélésénél a zsűri a kiállítótér egységességét, ízlését, a galerista válogatásának önazonosságát értékeli, és figyelembe veszi azt is, hogy a stand és megjelenítése hogyan segíti a magyar képzőművészet nemzetközi kontextusba illesztését. Ez utóbbi a most már angol nyelvű tartalmat is közlő magazinnál kifejezetten hangsúlyos lett.

A zsűri és a díjazott - Art Market Budapest

Idén a VIOLUK Contemporary standja nyerte el az Artmagazin díjat, mert egy kifejezetten kereskedelemre fókuszáló környezetben is sikerült otthonos, lakásgaléria hangulatot teremtenie – válogatásával, a bemutatás módjával emlékeztet arra, hogy a művészet alapvetően személyes, emberi tevékenység és elköteleződés. Standján a Ludwig Múzeum életműkiállításáról is ismert építész-designer Yona Friedman lakása és gondolatai köszöntik a látogatót, a Párizsban vele forgatott interjú fontos globális üzenetekkel teli. Mellette Hajas Tibor, Kuchta Klára, Major János, Reigl Judit és Bernar Venet műveit láthatjuk a falakon.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »