építészet : környezet : innováció

Átadták a törökbálinti Bóbita Óvodát

Másfél évvel az alapkőletétel után átadták a Balázs Mihály tervezte törökbálinti Bóbita Óvoda 180 férőhelyes új épületét. A 250 millió forintos európai uniós támogatáshoz a város Önkormányzata több mint 400 millió forinttal járult hozzá.

A Kossuth-díjas Balázs Mihály tervét 65 pályázó közül választották ki, legfontosabb meghatározója az óvoda új épületének a természetes anyagok, a környezetbarát technológiák használata, és az energiatakarékos megoldások. Az épület egy része a föld alá került és zöldtető fedi be, a hűtésről-fűtésről pedig geotermikus energia gondoskodik. Pénzes Józsefné, az óvoda vezetője elmondta, hogy az új épület orvosolja az évek óta – a budapesti agglomerációra egyébként jellemző – zsúfoltságból és az óvodai túljelentkezésből eredő gondokat.

Bóbita Óvoda, Törökbálint, Tervező: Balázs Mihály, Fotó: Biczó Gabriella
Bóbita Óvoda, Törökbálint, Tervező: Balázs Mihály, Fotó: Biczó Gabriella
Bóbita Óvoda, Törökbálint, Tervező: Balázs Mihály, Fotó: Biczó Gabriella

A fejlesztés eredménye, hogy hat csoportszobával, mindegyikhez külön terasszal, az udvaron pedig játszó- és pihenőtérrel bővült az intézmény. Az óvoda egy patakparton helyezkedik el, a konyhakertek, gyümölcsfák, madáretetők, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártároló a zöld környezet szerves részei. Az épületgépészetben is környezetbarát technológiák használatát részesítették előnyben, a világításnál energiatakarékos megoldásokat alkalmaztak.

Az épület hozzájárul az óvoda pedagógiai programjában megfogalmazott egészséges, természetbarát és környezettudatos neveléshez. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 250 millió forint. A hatcsoportos óvoda megépítéséhez Törökbálint Város Önkormányzata a telken és a közműépítésen kívül 488 millió 958 ezer forinttal járult hozzá.


Projekt neve: Bóbita Óvoda, Törökbálint
Tervező: Balázs Mihály, Török és Balázs Építészeti Kft.
Kivitelező: Geiger Balázs, Kalotherm Építészeti és Épületgépészeti Zrt.
Mérnök: Kázmér Sándor, BFS Consulting Kft.
Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság

27 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »