építészet : környezet : innováció

Átadták a Nehru partot

Átadták a felújított Nehru partot szeptember 20-án. A TÉR_KÖZ pályázat keretében megvalósult projekt körül nagy volt a várakozás, sőt, a környékbeliek részéről az elvárások is. Az alábbi cikkben igyekszünk képet adni arról, hogy milyen parkot kapott a város.

Az egykori indiai miniszterelnökről, Rádzsív Gándhí nagyapjáról, Dzsaváharlál Nehruról, a független India első kormányfőjéről elnevezett parkot ünnepélyes keretek között adta át Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Bácskai János, Ferencváros polgármestere. A Fővárosi Önkormányzat által még 2013.ban kiírt TÉR_KÖZ Városrehabilitációs pályázaton döntöttek a „Nehru-projekt I” megvalósításáról. A munkálatok az S-Tér Kft. tervei szerint 2016 februárjában kezdődtek el.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

A Nehru part felújítása során teljes parkrekonstrukció valósult meg, amely a parkszerkezet aktualizálását, a jelen kor követelményeihez igazítását foglalja magában közel három hektáron. A park korábbi zöldfelület-állományi értékének megőrzése mellett a rekreációs lehetőségek megteremtése volt a cél a megváltozott parkhasználói szokások figyelembe vételével.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

A zöldfelület teljes megújítása mellett a parki rekreációs funkciók kibővültek. A különböző parkrészek más és más célcsoportot szolgálnak ki: a korszerű játszótér - melyen a játékok életkor szerint lettek csoportosítva - a gyermekes családok, a Petőfi híd alatti részen kialakított BMX- és gördeszka pálya valamint a szabadtéri fitneszpark és a felújított sportpálya a sportolók, a part menti sétány és a pihenőterületek a parklátogatók, a közösségi területek pedig a helyi közösségek, társaságok számára nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

Különösen nagy hangsúlyt fektettek a zöldfelületek kialakítására, minőségének javítására. A part területén található a főváros első biodiverz módon felújított parkja: az ide telepített speciális növényzet néhány éven belül önfenntartó biológiai rendszerré áll össze. A terület faállományának átvizsgálásával a balesetveszélyes fákat kivágták, helyükre 12.805 db cserje, félcserje és 7.444 db díszfű, hagymás növény került.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

A parki sétányok szilárd burkolatát elbontották, és vízáteresztő stabilizált burkolatot kapott. A part menti széles sétány rendezetlen burkolati viszonyai is megszűntek, így a sétány Nehru parti szakasza a Bálna menti parti sétány folytatásaként, térkővel kiépítve vált alkalmassá funkciójának betöltésére. 

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

A terület közvilágítási rendszerét korszerűsítették, a szükséges kandeláber áthelyezésekkel, valamint új lámpatestek telepítésével. Kihelyeztek 66 szelektív hulladékgyűjtőt és 30 kerékpártárolót alakítottak ki. A közösségi játéktér dombok közé illesztett, átmenő úttal lett kiépítve. A környező, gyeppel fedett dombok a téli időszakban szánkódombként funkcionálnak majd (bár mi nem találtuk meg, melyik domb lehet erre alkalmas - a szerk.). A felújított BKV épület a későbbiekben vendéglátó ipari egységként működhet.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

"Engedjenek meg néhány szót a kezdetekről" – kezdte beszédét a főpolgármester-helyettes - "2013-ban azért hívtuk életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei – a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, valamint a helyi civil és gazdasági szereplők összefogásával – megújuljanak. A használaton kívüli vagy a rossz helyzetű területek újjáalakulva élettel töltődjenek meg, és ezáltal a városi élet általános minősége javuljon.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

A 2013. évi TÉR_KÖZ pályázatra közel 200 darab, fővárosi helyszínt érintő projektötlet merült fel, amiből 61 projektet dolgoztak ki és nyújtottak be pályaműként a kerületek. Az akkor megpályáztatott és odaítélt összesen 5,2 milliárd forintból közel 220 ezer m2 közterületet, 100 ezer m2 zöldfelületet és 20 ezer m2 szintterületnyi üres vagy alulhasznosított épületet újítottak, illetve néhány esetben újítanak fel jelenleg is a kerületek. Az előző pályázat sikerén felbuzdulva, és annak tanulságait levonva a közeljövőben 3,5 milliárd forint városrehabilitációs forrás szétosztásáról döntünk majd a TÉR_KÖZ pályázat újabb ütemében.” – ígérte.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

"Köszönet a fővárosnak, hogy a ferencvárosiak kedvelt és szívesen látogatott dunaparti parkját az őt megillető, méltó körülmények közé fejleszthettük." – mondta Bácskai János polgármester – "a terület így egy igazán mozgalmas és különleges zöld parkká vált Budapest legszebb főutcája, a Duna partján." Az ünnepélyes szalagátvágás után színes programok várták az összegyűlt érdeklődőket. 

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

Annak ellenére, hogy a park funkcionálisan valóban bővült, nehéz elmenni bizonyos fájó részletek mellett, amelyek a megnyitón nem hangoztak el. A park jelentős területei képeznek elkerített, kihasználhatatlan részt a villamospálya melletti szakaszon. A Nehru part képe szinte nem is változott, a legjelentősebb újítást a meglehetősen kétes látványvilágú múanyag köztéri bútorok képezik. Egy park karakterének megtartása lehet cél, de e helyen ez nem lehetett indokolt.

A felújított Nehru part - fotó: Móré Levente

Nem került ide futópálya sem annak ellenére, hogy a parkot rengetegen használják erre a célra is. Emellett - és talán ez a felújítás legnagyobb hibája - a Bálna mellett futó, majd a parkot követően a Petőfi híd lábától folytatódó kerékpárutat a "teljes parkrekonstrukció" ellenére sem sikerült összekötni, így a sétányon lézengő gyalogosok és a sétányra kényszerített kerékpárosok most már egy térkővel fedett úton zavarhatják egymást az eddigi aszfalt burkolat helyett.

 

 

12 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »