építészet : környezet : innováció

Arany Oroszlán a dán pavilonnak

November 8-án a Teatro Malibranban, Velencében 15 díjat és 3 elismerést osztottak ki a jelenlévő 500 vendég előtt a 10. Velencei Építészeti Biennálé záró rendezvényeként.

November 8-án a Teatro Malibranban, Velencében 15 díjat és 3 elismerést osztottak ki a jelenlévő 500 vendég előtt, köztük országok képviselői, építészek és kiállítók. A 10. Velencei Építészeti Biennálé elnöke és a rendezője örömmel adta át a díjakat idén először a kiállítás zárórendezvényeként. (az előző biennálékon a kiállításnyitó részeként történt meg a díjátadás)

A szeptem 10-i nyitóünnepségen átadták már a Biennálé életműdíját Richard Rogers-nek.
November 8-án a nemzetközi zsűri pedig a következő díjakat ítélte oda: 3 pavilonnak jutott Arany Oroszlán, díjat kaptak városok és városfejlesztési projektek, valamint egy építészeti iskola. A "Cities of Stone and City-Port" zsűrije 7 Kőoroszlán Szobrocskát ítélt oda a velencei és a palermói szekciónak. Ezen felül díjat osztott az olasz pavilon is, mégpedig hármat, a legjobb fiatal tervezőnek, ötletnek és kritikának.

Arany Oroszlánok és egyéb díjak

A zsűritagok: Richard Sennett (elnök), Amyn Aga Khan, Antony Gormley, Zaha Hadid
A legjobb városnak járó díjat Bogota nyerte el, Kolumbia
A legjobb pavilon 2006-ban a dánoké lett
A legjobb városfejlesztési ötlet a “Brazil 44” projekt lett
A legjobb építészeti iskolának járó elismerést az I Facoltà di Architettura Politecnico di Torino nyerte el

- Bogota az utóbbi évtizedekben szembe kellett, hogy nézzen szociális, oktatási, lakó- és közterek okozta probelmatikus kérdésekkel, különösen a városi tömegközlekedés fejlődése indult be roppant mértékben. Bogota felhasználta Mies van der Rohe véleményét a közlekedési gondokra, miszerint a "kevesebb több": kevesebb autó, több élhető tér a lakóknak. A városkép egyfajta élvezetes modellje lehet az iparias térbe helyezett szociális érzékenység megjelenésének, függetlenül attól, mennyire szegény illetve gazdag is az adott város.

- A legjobb pavilon a dánoké lett, akik a legügyesebben jelenítették meg saját országukból kitekintve éppúgy, mint befelé fordulva az ekológiai problémákkal küzdő kínai városokat. A pavilonjuk több mint az ekológiai problémák változását bemutató, szimpla katalógus. A dán tervezők és építészek konkrét megoldási javaslatokat adnak a víz- és energetika tudománynak esztétikus megjelenítéssel. Egyúttal bemutatták azt is, mit tanultak ők a kínai kultúrából és kollégáiktól. A díjjal ötletes, inteligens és nagylelkű megoldásaikat ismerték el a zsűritagok.


- A legjobb városfejlesztési ötletet 2006-ban a Javier Sanchez/ Higuera + Sanchez “Brazil 44” projektje nyerte el.
A projekt arányaiban, léptékében kicsinek mondható, de a benne rejlő lehetőségeket tekintve óriásinak. Egyszerű megoldásokat kínál a korlátolt mennyiségű lakótérben elhelyezhető magas esztétikai minőséget nyújtó lakóházakat illetően, ötvözve az ott lakók formaterv ötleteit is.

- A legjobb építésziskolának járó díjat a I Facoltà di Architettura Politecnico di Torino nyerte el, a Bombay-i projektje miatt. Tudományos képzettségüket, vizuális elképzeléseiket és a csapatban dolgozás hathatós megoldásait díjazták a csapatnak, melyet a szegény környezetben végiggondolt terveik kapcsán tanusítottak.

- Ezek mellett 3 különdíjat adtak át a japán pavilon tervezőjének Terunobu Fujimorinak, az izlandinak, kiemelve Őlafur Elíasson és Henning Larsen együttműködését, valamint Macedonia kurátorainak Minas Bakalčevnek és Mitko Hadži Puljanak.

Kőoroszlán
Cities of Stone

A zsűritagok Matthew Bell, Claudio D’Amato Guerrieri, Gabriele Del Mese, Gulzar Haider, Paolo Marconi, Attilio Petruccioli kiosztottak hét szobrocskát a következő projekteknek:
Bari, vezetőtervező Adolfo Natalini; Crotone, vezető tervező Carlo Moccia; Pantelleria, vezető tervező Gabriella Giuntoli; Bari, vezető tervező Guido Canella; Bari, vezető tervező Antonio Riondino; Bari, vezető tervező Vitangelo Ardito; Pantelleria, vezető tervező Marino Narpozzi.

Portus Építészeti Díj
City – Port

Zsűritagok Richard Burdett (elnök), Josep Acebillo, Massimo Pica Ciamarra, Luigi Scrima, Vittorio Camerini, Aldo Bonomi
A nyertes munka az “Il parco della Blanda”
A csapattagok: Gustavo Matassa, Vincenzo De Biase, Silvia Marano, Rosa Nave

Az olasz pavilon díjait Franco Purini (elnök), Pio Baldi, Richard Burdett, Claudia Clemente, Margherita Petranzan, Livio Sacchi, Nicola Marzot döntése alapján ítélték oda:
- a "Manfredo Tafuri Prize" Vittorio Gregottinak
- a "Giancarlo De Carlo Prize" Andrea Stipanak
- a "Ernesto Nathan Rogers Prize" Luca Molinarinak

forrás: sajtóanyag

vélemény írásához jelentkezzen be »