építészet : környezet : innováció

„Apu, hogy megy be az a nagy elefánt...” - Veszprémi Állatkert új fogadóépülete

„... az oroszlán barlangjába?” Vagy hogy érkezik meg a látogató az állatkertbe? Az utóbbi években látványos fejlődésen, bővülésen megy keresztül a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, melynek részeként új fogadóépületet is létre kívánnak hozni a régi főbejáraton kívül. A tervjavaslatok készítésére több helyi irodát kértek fel, közülük a győztes a Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György és Beránková Jana (VÉM) által kidolgozott koncepció lett.

A veszprémi Állatkert új fogadóépülete - tervjavaslatok versenye
2011. januárjában irodánk, három másik helyi építésziroda mellett, megbízást kapott a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-től a Vadaspark fejlesztési tanulmánytervéhez kapcsolódó új fogadóépület és parkolók ötlettervének elkészítésére. Az értékelők a benyújtott tanulmánytervek közül irodánk munkáját javasolták továbbtervezésre.

 

Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
 

 

Telepítés
Az új kapu és fogadóépület a Veszprém város központjától nyugatra eső parkerdő területére kerül.  A terület a 8-as főútról jól látható és könnyen megközelíthető. A fogadóépület telepítésekor fokozottan figyeltünk a környezetre és az értékesebb növényzetre. Az épület belesimul a körülötte lévő erdőbe, ugyanakkor a kilátótorony függőleges hangsúlyt és tájékozódási elemet képez a kapuzat mellett. A parkoló az épület előtti területre esik.

 

Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
 

 

Építészeti koncepció, az épület kialakítása
Az épület ágas-bogas alaprajzi elrendezése a természethez történő illeszkedést szolgálja, lehetővé teszi a meglévő faállomány megtartását és a megvalósítás ütemezését. Ehhez az elrendezéshez különböző természeti elemek szolgáltak mintául.

 

Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
 

 

Az épületszárnyak parkoló felé való nyitása befogadó térformát képez, ez a vendégeket egyértelműen a bejárat felé vezeti.  A belépés után az épület kitárulkozik az állatkifutók felé. Az épületre természetes rámpán juthatunk fel, a tetőteraszról rátekinthetünk a kifutókra és a tájra.  A tetőterasz kapcsolódik a földszinti étteremhez is. A torony felső szintjeiről áttekinthető lesz az állatkert területe, különleges élményt nyújtva a látogatók számára.

 

Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
Veszprémi Állatkert új fogadóépülete - Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana
 

 

Anyagok
Törekedtünk az egyszerű, természetes anyagok és szerkezetek használatára. A nyílászárók, függönyfalak fa szerkezetűek. A tetőteraszok zöldtetőként vagy járható tölgyfaburkolatos terasztetőként kerülnek kialakításra. Az üvegfelületek napvédelmét külső fa zsalu biztosítja, mely a házat a környező erdővel is rokonítja. Az épület a függőleges fa zsaluval félig, illetve teljesen lezárható. Az épület nyitvatartáskor nyitott üvegezett homlokzatát mutatja, zárva a zárt homogén épülettömeg dominál. Az épület előtti és mögötti tér természetes kő burkolatot kap. Fontos a kültéri bútorok természetes, letisztult formálása, a természetes kertészeti elemek alkalmazása.


Veszprémi Állatkert új fogadóépülete

építész: Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György, Beránková Jana - Veszprémi Építész Műhely Bt.
építész munkatárs: Barkács Ágoston

 

vélemény írásához jelentkezzen be »