építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Állványháló vagy fényvédelem?

Az egyre szigorúbb épületenergetikai szabályozás mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudunk csak megfelelni. De az új anyagok néha új feladatok elé állítanak minket.

Az utóbbi években megjelent Austrotherm GRAFIT® és GRAFIT® REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezekkel könnyebb kielégíteni a hőtechnikai követelményeket. Az anyag szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti, melynek hatására hőszigetelő képessége közel 25%-kal javul a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapokhoz képest. Mindkét termék minden más fizikai tulajdonságában azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel, ezért alkalmazása nem igényel új tudást sem a tervezőktől, sem a kivitelezőktől.

Az újfajta, sötétszürke hőszigetelő anyagoknak viszont van egy hátránya: tűző napsütésben kellemetlen mértékben fel tud melegedni, ami kivitelezési problémákhoz vezethet. A megemelkedett hőmérséklet miatt a táblák így hajlamosak lehetnek arra, hogy a ragasztó megkötése előtt elváljanak a faltól. Ezt a veszélyt kétféleképpen lehet kiküszöbölni: vagy a teljes szigetelendő felületet állványhálóval védik meg az erős napsugárzástól, vagy a GRAFIT® REFLEX hőszigetelő anyagot kell alkalmazni, melynek egyik oldalát fényvisszaverő bevonattal festik le. Így amennyiben a táblákat előírás szerint a festetlen felületükkel befele ragasztják a falra, a kivitelezés biztonságos lesz.Nyugdíjas Otthon hőszigeteléseAmikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban hatékonyabb hőszigetelést szeretnénk elérni, a GRAFIT® REFLEX lapokat különösen előnyösen lehet használni felújítások során. Fokozottan igaz ez az ajtók, ablakok környékén, ahol gyakran fizikailag nincs annyi hely a hőszigetelésre, amennyire szükség lenne. Az ilyen kritikus helyeken mindig a bevonatos szürke színű hőszigetelést ajánlatos alkalmazni.

Ugyancsak célszerű a GRAFIT® REFLEX alkalmazása azoknál az épületeknél, melyeket már az új hőtechnikai követelményeknek megfelelően hoznak létre, vagy újítanak fel. A minimális hőszigetelési vastagságot néhány falazat típusra az alábbi táblázat tartalmazza:


a minimális hőszigetelési vastagság néhány falazat típusra vonatkoztatva


 

 

Austrotherm