építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Akusztika és design: a Heraklith

Év végén adják át a Lágymányosi Sportuszodát, amely a Tüskecsarnokkal együtt az ország legmodernebb sportkomplexuma lesz. Budapesten már átadták a Skyscanner irodaépületet, amely repülőjáratok internetes felületű optimális keresőjének fejlesztési központja. Mindkét épületnél a Knauf Insulation termékei biztosítják a belső terek akusztikájában szerepet játszó hangelnyelő felületeket. 

Mindkét épület esetében a Knaucégünk termékei biztosítják a belső terek akusztikájában szerepet játszó hangelnyelő felületeket. Hangelnyelő felületek kialakítása nélkül a belső tereket a rendezvényeken jól ismert és zavaró visszhang töltené be. A Heraklith táblák e tulajdonságukat a lapok porózus szerkezetének köszönhetik. Ha felületüket eltakarnánk, ez a képességük megszűnne, ezért használatuk látszó felületeken a leghasznosabb.


Lágymányosi Sportuszoda - építész: Kádár Mihály, TSPC Kft. - generálkivitelező: Nagy Balázs - SWPKonzorcium tagja, a Swietelsky Magyarország Kft. magasépítés, Generál Területi Igazgatóság


A Knauf Insulation Zalaegerszeg melletti gyárában készülő Heraklith termékeket a gyártás- és termékfejlesztés több előnyös tulajdonsággal
ruházta fel. A korábbi durva megjelenést 3 mm-es fagyapot szálak homogénebb és kellemesebb megjelenésű, esztétikus termék váltotta fel, a 2 mm-es finom szálaknak köszönhetően. Ezen felül 2013 óta A2 tűzvédelmi osztályba sorolt fagyapot táblák is készülnek. A tömörített lapszéleknek köszönhetően a táblák élképzése markánsabbá, szebbé vált. A felület a beépítés előtt gyárilag, vagy azt követően egyedi igények szerint festhető.

A Lágymányosi Sportuszoda esetében 50 mm vastag, 500/2000 mm táblaméretű Heraklith C fagyapot táblák használatát tervezték, a trapézlemezek alatti síkban függesztett tartórendszerbe telepítve. A lapokat a STO cég Hydrogrund alapozójával és StoColor In festékével, RAL 7016 antracitszürke színre festve építették be.

Lágymányosi Sportuszoda építész: Kádár Mihály, TSPC Kft. - generálkivitelező: Nagy Balázs - SWPKonzorcium tagja, a Swietelsky Magyarország Kft. magasépítés, Generál Területi Igazgatóság


A fújt technológiával készült, festett felületképzés jelentősen javítja az esztétikai megjelenést, ugyanakkor az akusztikai tulajdonságokat nem befolyásolja. A termék az uszodaterek jellemzően magas páratartalmának ellenáll, kedvező épületfizikai tulajdonságait hosszútávon megtartja. 

Európai megfelelőségi tanúsítvány száma: K1-0751-CPD-209.0-02-01/05
CE jelölési kód: WW - EN 13168 - L3-W2-T2-S3-P2-CS(10)200-Cl3

Skyscanner iroda - építész: MadiLancos Studio


A másik egyedi kialakítású, fiatalos, lendületes idén átadott épület a Skyscanner budapesti irodája. A 35 mm vastagságú élképzett Heraklith táblák egyedi méretükben és színvilágukban a hangelnyelés mellett design felületet is biztosítanak. A METO Építő megbízásából a táblákat 101 különböző színnel festették le. A Celsius Építőanyag-kereskedő Kft. által szállított Heraklith lapokat teljesen egyedi kialakításban a Dryteam Kft. építette be.

 

Knauf Insulation

vélemény írásához jelentkezzen be »