építészet : környezet : innováció

Ahol a vasút járt – Bajor Gizi Park a Milleniumi városközpontban

Villamosozás vagy HÉV-re várakozás helyett érdemes néha egy-egy megállónyit sétálni. A Haller kaputól délre húzódó Bajor Gizi Park alkotói Andaházy László és Botka Szilvia, a Panda Pont Kft. tervezői. A parkot  viszontláthattuk a 2010 Tájodüsszeia kiállításon is.

A Duna partján álló irodaházak és a Nemzeti Színház mellett meghúzódó park a volt expo területen, régi vasúti pályák helyén épült. A terület érdekessége, hogy szervesen kapcsolódik a környező irodaházakhoz, a Nemzeti Színházhoz, és közvetve a MÜPA-hoz. Ebből a kettősségből következően, a közparkokra jellemző funkcionalitáson túlmenően, az intézménykertek igényeit is ki kell szolgálnia a területnek. A park további érdekessége, hogy a kapcsolódó területeken más-más tájépítész tervező dolgozott, viszont a szomszédos parkrészletek egymásba folyva mégiscsak egy vonulatot képeznek. A két ütemben végigvitt gondolat - a Duna lágy hullámai terepplasztikákon keresztül jelenik meg a zöldfelületen -, végül teljes értelmet nyert.

 

Bajor Gizi park, madártávlat - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
Bajor Gizi park, Ülőkubusok - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
Bajor Gizi park, sétány - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
Bajor Gizi park, sétány csobogóval - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
Bajor Gizi park, meditatív kert - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
Bajor Gizi park, meditatív kert - Panda Pont Kft., fotó: Andaházy László
 

 

A parkra jellemző lágy hullámzás különféle kertépítészeti eszközökkel jelenik meg, a látványdomboktól kezdődően, a meditatív kőkerten keresztül, a lágyvonalú tájbútorokig bezárólag. A központi sétányt alacsony ülőlépcsők kísérik. A tájbútorok a terepplasztikák szerves részét képezik. A későbbi Dunapartra átkötő gyalogutak kezdeteként kialakított petanque pálya egyre népszerűbb. A második ütemben megépült játszókertben és ülőkubusokkal gazdagított meditatív kertben minden korosztály megtalálja a maga számára megfelelő pihenési formát.


Bajor Gizi park környezetrendezése

vezető tervező: Andaházy László
tájépítész munkatárs: Botka Szilvia
szakági tervezőik: Triaut KFt., Wettstein és Társa Bt., Ganz Hydro Kft., GA Magyarország Kft.
generáltervező: Panda Pont Kft.

tervezés éve: 2006-2007
kivitelezés éve: 2006-2008
terület: 2 ha
építtető: Trigránit Zrt.
generálkivitelező: Mundo Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »