építészet : környezet : innováció

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

"Akárcsak maga a városi tömb, az új épület-együttes is épített tömegek, átmeneti és szabad terek összetett világa."
Az Archimago Kft. költségtérítésben részesült pályaműve.

Költségtérítésben részesült a 9. számú pályamű
szerzője: Archimago Kft.
építész: Tóth Péter, Benkő Melinda

 

Agóra Szeged Pólus - Archimago
Agóra Szeged Pólus - Archimago
Agóra Szeged Pólus - Archimago
Agóra Szeged Pólus - Archimago
Agóra Szeged Pólus - Archimago
Agóra Szeged Pólus - Archimago

 


Részletes bírálat:
A pályamű indító lapján tartalmas és szépen kidolgozott elemzés keretében keresték a városépítészeti, a tér és a tömegalakítási alapelveket. Az ily módon kialakult városépítészeti alapkoncepció azon eleme, hogy a tömbbelső feltárása mind a három lehetséges oldalról megtörténjen, s így a terület átjárható legyen, ingergazdag térfalak között, és igényes környezetrendezési megoldások mentén, teljesítettnek és jó megoldásnak tekinthető. Külön ki kell emelni a Gogol utca és a Kálvária sugárút felőli feltárás indításának megfogalmazását, amely finoman jelzi a zárt sorú utcakép megszakítását. A parkoló szint megközelítési javaslata megfelel a kiírásban rögzített kívánalmaknak, a parkoló a számszerűségi megfelelőségnek eleget tesz. A parkoló azonban jó néhány állás használhatósága erősen kérdőjeles. A kedvező városépítészeti koncepciót nem tudta megfelelően követni, a funkcionális szervezés, mivel az egyes funkcionális egységek közötti intenzív kapcsolat csak a szabadtéri agórán keresztül, valamint az emeleti szinten biztosított, és ily módon a szerves együttes működés és a kedvező kölcsönhatások nem érvényesülhetnek. A négy funkcionális alapegység elkülönített megközelítése kedvezőtlenül széttagolja az eltérő funkciójú és működésű szimbiózist igénylő területeket, s hiányzik a szervező – elosztó – integráló központi tér. A központi bejárattal megközelíthető, nevesítés nélküli előtér méretezése szűkösnek és zsúfoltnak tekinthető, különös tekintettel az előadóteremre, és a felső szintre vezető lépcső forgalmára. Kedvezőtlen a Pólus Disszeminációs labor két szinten történő elhelyezése. A pályamű homlokzati lapjai és látványtervei letisztult, arányos és szépen kidolgozott összképet mutatnak, s így sajnálatos, hogy a funkcionális tartalom kidolgozása nem megfelelő koncepció mentén formálódott. Az épületegyüttes körüli környezet és a belső udvarok alakítását a pályamű visszafogott eleganciával kezeli, s a zöld tetőkkel együtt környezetbarát és hangulatos megoldásként értékelhető.

Közművelődési szempontból nagyon hasznosítható a Jósika utcai bejárat felől kialakított zöld agora- rendezvénytér. Ennek az aulával és az előadóteremmel történő összekapcsolódása nagyon jó. Az egyes egységek központi térből történő megközelíthetősége is jó.

A belső udvar, a szabadtéri kiállítótér, a kivetítő fal elhelyezése nagyon ötletes, a működést szolgálja.

Az épület fokozott hőszigetelésére való törekvés dicséretes, de a szigetelés vastagság értékeit gazdaságosság szempontjából javasoljuk megvizsgálni. A homlokzatra tervezett sűrű növényzet akadályozza a természetes belső megvilágítást, így az előírásoknak megfelelő megvilágítások csak mesterségesen biztosíthatók. Ez ellentmondásban van a műszaki leírásban leírtakkal. A biogáz termelés és a faelgázosító kazán alkalmazása belvárosi területen sok üzemeltetési problémát vet föl.

A Bíráló Bizottság a tervet költségtérítésben részesítette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »