építészet : környezet : innováció

Agóra PÓLUS interaktív kiállítási központ

"Az épület belső térszerkezetét úgy alakítottuk ki, hogy a látogatók a térszín alatti parkolótól egészen a kiállítócsarnokig egy izgalmas történet részesei lehessenek. A födémkivágásokon keresztül nemcsak természetes fény járja át az egész épületet, hanem a közönség fantáziája is."
Balázs Mihály és szerzőtársai (Török és Balázs Építészeti Kft.) II. díjas terve a győri Agóra PÓLUS pályázaton.

II. díjas
3. sorszámú pályamű:
Török és Balázs Építészeti Kft.,
vezető tervező: Balázs Mihály
építészek: Falvai Balázs, Nagy Márton, Tatár Balázs, Török Dávid
épületgépész tervező: Mangel Zoárd
elektromos tervező: Krén József

 

Győr Agóra - Török és Balázs
Győr Agóra - Török és Balázs
Győr Agóra - Török és Balázs
Győr Agóra - Török és Balázs
Győr Agóra - Török és Balázs
Győr Agóra - Török és Balázs

 


Részletes bírálat

Pályázó az épület telepítésénél és választott tömegformájánál vegyesen alkalmazkodott az épített környezethez, és a kialakult telek alakokhoz. A déli oldali ferde telekvonalat az épület tetőformája követi, míg a tömegként megjelenő déli homlokzati fal szinte az építész tanszék déli homlokvonalához alkalmazkodik. A választott megoldással a megtervezett érkezési útvonalnak állandó vizuális kapcsolata alakul ki az épületen túli természeti környezettel.

A létesítmény gazdasági és vendég gépjármű megközelítése az épület keleti oldalára van szervezve. Az alagsorba helyezett gazdasági feltöltés (bár a pályázó biztosította a kellő szabad belmagasságot azzal, hogy a földszinti épülettömeget visszahúzta) kissé nehézkes megoldás. Ugyancsak kisebb ellentmondásként értékelhető, hogy az alagsori pincegarázsból a földszinti előcsarnokba az épületet megkerülve lehet bejutni.
Az épület tömegalakítása ugyanakkor kompakt egységes képet mutat. Az előcsarnok felőli oldalon - mintegy természetes terepalakulatot imitáló emelkedőn - terepszinten lehet eljutni a főbejárathoz. Az épülettömeg a déli oldalt kivéve könnyed lebegő benyomást keltve el van szakítva a kapcsolódó terepszinttől, ezáltal az alagsori garázs természetes szellőztetése is biztosítva van.

Az épületbe belépve egy kiszolgáló zónába rejtett többszintes előcsarnokba érkezik a látogató.

Az épületben a földszinten vannak elhelyezve a vendégforgalomhoz legjobban kapcsolódó helyiségek. A konferencia terem, az utazó kiállítási tér, bolt, büfé, e-olvasó könnyen megközelíthető. Fontos eleme a tervnek, hogy az érkezési szinten azonnal vizuális kapcsolatba kerül a látogató az interaktív kiállítási térrel, és az nem csupán egy eldugott hátsó, vagy felső zónaként működik.

A pályázó egy megtervezett kiállítási útvonalra szervezte rá az interaktív kiállítási tér elemeit, az azt kiszolgáló lépcsőházakkal, felvonóval. A pályázó az épületen belüli természetes megvilágítást több nagyobb méretű, árnyékolható felülvilágítóval, födémáttörésekkel, üvegfödémekkel biztosította. Ugyanakkor igény szerint biztosítható egyes részek elsötétíthetősége.

A kiszolgáló funkciókat tartalmazó épületszárny függőleges közlekedési rendszere elválik a kiállítási, közönségforgalmi terület közlekedésétől.

A pályázó az épület tető és homlokzatburkolatát, mintegy karosszériaelem egyedi fémlemez burkolattal tervezte, kivéve a bejárat környékén kialakított műkő médiafelületeket.

A főfunkciójú és kiszolgáló terek területének aránya 58 %, területük megfelelő, az épület területe közepes méretű.

A Bíráló Bizottság a terv építészeti karakterével, belső funkcionális kialakításával valamint a központba helyezett interaktív kiállítótér megfogalmazásával azonosulni tudott. Ezen kívül a terv értéke, hogy a tervezett fedett szabadtéri kiállító tér túlmutat a töltés, a természeti környezet felé.

Felsorolt értékei miatt a Bíráló Bizottság a pályaművet II. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »