építészet : környezet : innováció

A yokohamai kompállomás - Foreign Office Architects

Hétéves építési idő után, éppen az idei futball világbajnokság idejére elkészült a fiatal, londoni illetőségű építésziroda, a Foreign Office építészpárosa által tervezett yokohamai kompállomás.
Hétéves építési idő után, éppen az idei futball világbajnokság idejére elkészült a fiatal, londoni illetőségű építésziroda, a Foreign Office építészpárosa által tervezett yokohamai kompállomás. Az addig tulajdonképpen ismeretlen iráni születésű építésznő, Farshid Moussavi és a spanyol Alejandro Zaera-Polo még 1995-ben kerültek ki győztesként a nagy nemzetközi figyelmet kiváltó tervpályázatból.

A megformáltságukban látszólag véletlenül egymásba folyó formák valójában pontos mozgástanulmányok eredményei, amelyek mindvégig az átkelés funkcionális aspektusaira utalnak. A mozgás mindeközben fontosabbá válik, mint maga a várakozás. A külső felületekről a belső térbe átvezetett faborítások megerősítik a folyamatos térélmény érzését. Számos funkció a padlóból ered, ami ezáltal valóban aktív felületté változik. A Foreign Office Architects megfelelteti egymásnak a formális struktúrákat és a funkcionális használhatóságot, s ezáltal vérbeli japán témát idéz fel. A japán élet jelentős része a rugalmasan alakítható padlófelületen zajlik. A felkínált felületek természetes, magától értetődő birtokbavétele jól mutatja, mennyire közel érzik magukhoz a japánok ezt az elképzelést.Az eredeti tervpályázathoz hasonlóan az egész tervezési folyamat alatt jelentős szerepet játszott a CAD-technológiák felhasználása. A Foreign Office Architects a CAD-et többnek tekintette puszta eszköznél, a médium konceptuális lehetőségeivel is számoltak. A hajóépítésből származó tervezési módszerek, valamint az építészek folyamatorientált gondolkodási módja olyan eszközt igényelt, amely lehetővé tette, hogy a tervezés folyamata alatti információgyarapodás áttekinthetővé váljon. Az építésziroda elképzelése szerint e folyamat végét csak pragmatikus, kívülről bevont szempontok határozhatják meg, mint amilyen például az átadás időpontja. Maga az út ezáltal fontosabbá válik, mint a cél. A jövő felé forduló építészek körében ez a fajta magatartás a koncepcionalitás szintjén már elfogadottá vált. A Foreign Office irodájának most először sikerült e hozzáállást ilyen nagyszabású projekt keretén belül kitenni a gyakorlat próbájának. 

ŠDI Kurt Handlbauer
Tokyo, Juli 2002
email: kurt@gray.plala.or.jp

vélemény írásához jelentkezzen be »