építészet : környezet : innováció

A világ 10 leglenyűgözőbb medencéje között a tiszafüredi Hotel Balneumé

A tizes listán szereplő helyek jórésze Európán kívüli, de szerencsénkre nem csak a győztes Santorini nincs elérhetetlen messzeségben, de a 9. helyezést helyszín, Tiszafüred se, ahol a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda épülete áll.

A „világ 10 leglenyűgözőbb medencéje” közé választotta az arthitectural.com, online építészeti-, és dizájnmagazin a Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft. által tervezett négycsillagos, tiszafüredi Hotel Balneum külső, Tisza-tóra néző medencéjét.

Mint írják „az anyagok és szerkezet kiválasztásánál az építész tervezők koncepciója az volt, hogy a helyi, szokásos építőanyagokkal érjenek el korszerű, esztétikus megjelenést. Ennek megfelelően világos vakolatokat, kerámia cserépfedést és sok faanyagot alkalmaztak, fa teraszok, pergolák és árnyékolók készültek. Az ártéri erdőknek köszönhetően az országnak ezen a részén a népi építészetben jellemző építőanyag volt a fa, ebből készült például a parasztházak padlásterének bütüje is. A terület jellegzetes fafajtája a fűz, elterjedt a fűzfafonás, ezt a hagyományt vitték tovább a termál hotel belsőépítészeti megoldásaiban: a fali és mennyezeti lámpák buráinál, a recepciós pult, az íróasztalfiókok, a piperetárolók fonott betétjeinél, amiket az építtető lokálpatrióta hozzáállásának megfelelően helyben, helyi asszonyokkal gyártattak le.

Astarte, Santorini, Görögország

A 2007-2008 folyamán felépült alföldi szálló a tízes ranglistán olyan helyekkel szerepel együtt, mint a Santorini, Hollywood Hills, Long Island, vagy Bali. A Tisza-tavi táj olyan helyekkel versenyzett, mint az Atlanti-óceán és az Égei-tenger partja.

vélemény írásához jelentkezzen be »