építészet : környezet : innováció

A vasból épült templom

Hét évig tartó felújítási munkálatok után vasárnap újra megnyitották a világon egyedülálló módon, teljességében vasból épült Szent István bolgár ortodox templomot. A XIX. században épült és Isztambul egyik fő látványosságának számít.

Az isztambuli Szent István bolgár ortodox templom, ismertebb nevén "Vastemplom" érdekessége, hogy teljes egészében vaslapokból készült. A templom 1898-ban épült; a helyén álló korábbi leégett fatemplom helyett. A legenda szerint Abdülaziz szultán egy hónapos határidőt szabott ki az új templom megépítésére, ezt pedig csak vasból tudták megoldani.


Szent István bolgár ortodox templom, Iszambul - forrás: Wikipédia

 

A történelmi épület a metropolisz európai oldalán, Balgat kerületben található az Aranyszarv-öböl partján. Az 500 tonna tömegű Szent István templomot a talapzat elmozdulása miatt 2009-ben zárták be a hívek előtt. A felújítás 2011-ben kezdődött.

 

Szent István bolgár ortodox templom belső - Forrás: Pixabay

 

A 16 millió lírás összköltséget (nagyjából 1,1 milliárd forint) túlnyomórészt Isztambul nagyvárosi önkormányzata finanszírozta. Az Anadolu beszámolója szerint a világon korábban Argentínában és Ausztriában is építettek vasból templomot, de azok időközben elpusztultak.

 

forrás: MTI

 

vélemény írásához jelentkezzen be »