építészet : környezet : innováció

A szakadék szélén - Csütörtöki Iskola

kezdés: 2017. február 9. CET 17:00vége: 2017. február 9. CET 19:00
Ha csütörtök, akkor persze, hogy Csütörtöki Iskola a MÉSZ-ben! Február 9-én Dr. Benda József népesség kutató előadásával kezdetét veszi a tavaszi félév, melyre ezúton is minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.  

Napjainkban, amikor az információ robbanás az emberek többségének nem jelent nagyobb biztonságot és a médiákból ömlő hírözön nem hogy felvilágosítaná a híranyag fogyasztóját, hanem kábítószerként ad csalóka „jól-értesültséget”, szükség van a párbeszédre, a példamutatásra. A 10 éves jubileumát tavaly ünneplő „Csütörtöki Iskola” előadói ennek a helyzetnek a közös felelősségét érzik át. Ez a magatartás segít, hogy valódi párbeszédbe kerüljünk egymással, amelyből egy új meg­értés bontakozhat ki. Amikor mindenki érzékeny a má­sik rezdülésére, és nem csupán arra, hogy mi történik a saját fejé­ben. Ahogy David Bohm, a 20. század egyik legkiemelkedőbb fizikusa és gondolkodója írta: "Amikor mindnyájan félbeszakítjuk egyéni ambícióink megvalósítását, mikor megkérdőjelezzük és megvizsgáljuk korábbi feltételezéseinket, mikor mindnyájan a tudatosságnak ugyanabban az állapotába kerülünk, és a védekezés, a vélemények és nézeteltérések egész szerkezete omlik össze. Akkor hirtelen megváltozik minden. Renddé és egésszé áll össze az, ami megoldhatatlan probléma-halmaz volt és átváltozik a barátság, a részvétel, és az együttgondolkodás egységévé."


Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2, MÉSZ székháza.
Időpont: február 9. csütörtök 17 óra

Az előadáson való részvétel előzetes regisztráció és kreditigazolás kiadása nélkül ingyenes.

Dr. Benda József népesség kutató: A szakadék szélén

„Magyarország népessége nemzetközi összehasonlításban a leggyorsabban fogyatkozók közé tartozik. Társadalmunk egy beláthatatlan következményekkel fenyegető krízis küszöbére érkezett. Ha nem tudjuk megállítani a tendenciát, pár éven belül felborul a társadalmi egyensúly, veszélybe kerül a nyugdíjrendszer, az egészségügy, a közoktatás. Mindössze 2-3 év áll rendelkezésünkre, hogy a születések zuhanó trendjét megfordítsuk. A népes Ratkó korosztály unokái ma 32-40 évesek, de az őket követő szülőképes korosztály létszáma feleződik, így a fordulat lehetősége végérvényesen megszűnik, és a krízis kezelhetetlenné válik.”

 

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »