építészet : környezet : innováció

A spirál törtvonalú dinamikája

A Népliget Center irodaház két építésziroda együttműködésének, Hőnich Richárd Ybl-díjas vezető tervező és Szabó Levente, Marosi Bálint, Józsa Ágota, Terbe Rita társtervezők közös munkájának gyümölcse. Az alkotók a forgalmas helyszínen az épület szoborszerűségével kívántak utat mutatni a jövőbeni területfejlesztéseknek, s az építészeti minőség mellett az energiahatékonyságot tartották fontos szempontnak. Hogy ezt mennyire sikerült megvalósítani, több elnyert díj is bizonyítja.

A Népliget Center irodaház a budapesti Könyves Kálmán körúton helyezkedik el, az Üllői út és az M5 autópálya lehajtója közti területen, a Népliget buszpályaudvar mellett. Az ingatlan beruházója a Skanska Magyarország Ingatlan Kft., amely kiemelt fővárosi irodaingatlan-fejlesztésekkel vált ismertté, elég, ha a Petőfi híd budai hídfőjénél lévő Science Park együttesére gondolunk. A Népliget Centerre szóló megbízást az Építész Stúdió Kft. nyerte el, aki társtervezőként felkérte a Hetedik Műterem Kft.-t. Az így összeálló csapat kezdte meg a tervezési munkát 2005 őszén, melyet a három épületből álló együttes koncepció-, engedélyezési, majd kiviteli terveinek elkészítése követett. Az első épület 2007-ben került átadásra, a bérlők részben már be is költöztek. 2009 végén vált teljessé az együttes a második, befejező ütem elkészültével.

 

Népliget Center irodaegyüttes alaprajza. Tervező: Hőnich Richárd
Népliget Center irodaegyüttes általános szint. Tervező: Hőnich Richárd
Népliget Center irodaegyüttes földszinti alaprajz. Tervező: Hőnich Richárd
 

 

Alapvető tervezői koncepciónk volt, hogy ezen a rendkívül forgalmas, ugyanakkor építészetileg neutrális helyen olyan épületegyüttes jöjjön létre, mely sajátosan szoborszerű formálásával meghatározó sarokpontjává váljon a tágabb értelmű jövőbeni területfejlesztéseknek, egyszersmind építészeti tartalmat próbáljon adni a bériroda műfaji semlegességének. A mintegy 32 ezer m2 térszín feletti bruttó beépítést három épületre bontottuk, amelyek egyedi hangulatú belső udvart ölelnek körül. Az épületegyüttes kialakításánál elsődleges szempont volt az ütemezhetőség, az egyes épületrészek önálló identitása – nagyon fontos volt ugyanakkor, hogy az egyes épületek olyan egységes egészként is értelmezhető épületcsoportot alkossanak, amely szeparált működésük, önálló habitusuk ellenére (illetve azzal együtt) jelenítsenek meg egy határozott közösséget, összetartozást mutató építészeti világot.

 

Népliget Center irodaegyüttes. A bejáratnál felszakad a homlokzat. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Átlátás. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Belső udvar. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Kanyon. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A három épület határozott mozdulattal keríti be a terület középpontját, a kertet, ugyanakkor meg is nyílik a Könyves Kálmán körút felé: a két körúti épület különböző magasságú tömegei kapuként jelzik majd az együttes bejáratát. A nyitás, a kapujelleg az alsó szinteken még egyértelműbben valósul meg: az itteni kivágásokkal a teljes belső udvar feltárul, hívogatóan nyílik meg az együttes a Könyves Kálmán körút felé. Az egyes épületeket az udvar körüli „forgásuk” határozta meg: így olyan törtvonalú, dinamikus formák jöttek létre, melyek ráerősítenek az absztrakt udvar-koncepcióra: középpontban egy, az épületek geometriai irányaiból levezethető spirális támfalépítmény zöld dombja került. Az így kialakult zárt, de mégis nyitott térbeli világ építészeti mikroklímája jelentheti az együttes egyik fő sajátosságát.  

 

Népliget Center irodaegyüttes. előtér Fekete Zsuzsanna üvegpultjával. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Felhasadás. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Fordulás. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az épületek bár különállóak, de kapcsolatuk nyilvánvaló: a homlokzati és tetősíkok finom törésekkel artikulálódnak az egyes épületeken belül – ugyanakkor folytatódó, folyamatos vonalaik, síkjaik az épületek közötti egyértelmű kapcsolatot biztosítják. Ez egy olyan dinamikát is ad az együttesnek, ami (kissé spirálszerűen) az első, legalacsonyabb épülettől indulva jut el a harmadik, a legmagasabb – az együttest befejező, sarki pozíciójú – épületig. A homlokzatok világosszürkés színű, ferdeszögben dörzsölt vakolatot kaptak, amelyek a nyílászárók és a parapetüveg-burkolatok szürkés világával a tömbszerű koncepció homogenitását, erejét hivatottak hangsúlyozni, ugyanakkor választ próbálnak keresni az indusztriális jellegű helyszín és a bériroda-funkció építészeti feszültségére.

 

Népliget Center irodaegyüttes. Lebegés és támaszkodás. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Összehajlók. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Sikátor. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
Népliget Center irodaegyüttes. Rétegek. Tervező: Hőnich Richárd. Fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A fejlesztő nemrég megkapta az Európai Bizottság GreenBuilding Programjának Partneri címét a Népliget Center projektjéért. E partnerség feltétele, hogy az irodaépület energiafogyasztása a vonatkozó rendeletekben előírtnál 25%-kal kevesebb legyen. A fejlesztő az irodaházban bevezetett környezettudatos és energiahatékony technológiáknak köszönhetően részesülhetett az elismerésben.

Az épület 2010-ben Pro Architectura díjat nyert, vezető tervezője, Hőnich Richárd 2011-ben Ybl-díjban részesült.


Népliget Center irodaegyüttes
vezető tervező: Hőnich Richárd DLA
építész társtervezők: Szabó Levente DLA, Marosi Bálint DLA, Józsa Ágota, Terbe Rita
tervezés éve: 2005-2008
kivitelezés éve: 2006-2009
bruttó szintterület: 32.000 m2 (felszín felett)
generáltervező: Építész Stúdió Kft., Hetedik Műterem Kft.
építész munkatársak: Simon Orsolya, Almer Orsolya, Tánczos Tibor
környezettervezés: Dr. Balogh Péter István, Gyüre Borbála - S73 Kft.
statikus tervező: Gonda Ferenc, Hor­váth Csaba - Dékettő Statikus Iroda Kft.
épületszerkezetek: Becker Gábor DLA, Varga Edit, Kapovits Géza, Esztergályos Viktor, Kuntner Ferenc - ADECO Kft.
akusztika: Józsa Gusztáv - Józsa és Társai Kft.
konyhatechnológia: Aczél Pál Tamás, Straub Ágnes
üvegbeton-portáspult: Fekete Zsuzsanna üvegművész
festmény az előcsarnokban: Halmi-Horváth István festőművész
bruttó beruházási költség: 40 millió Euro
építtető/megbízó/fejlesztő: Népliget Center Ingatlan Kft.
generálkivitelező: Narva Építő Kft.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »