építészet : környezet : innováció

A soproni Hotel Fagus belsőépítészete

Generál tervező: Kulcsár Zoltán

A megrendelő kérése egy meleg, családias konferencia- és wellness-szálloda tervezése volt, mely a hétköznapokban egyrészt a közép- és nagyvállalkozásoknak ad lehetőséget a tevékenységükhöz kapcsolódó előadások, konferenciák, továbbképzések megrendezéséhez, másrészt lehetőséget ad a munka utáni rekreációra. A hosszú hétvégéken pedig lehetőséget nyújt a vállalatok közép- és felsővezetőinek, hogy családjaikkal is jól érezhessék magukat. A latin eredetű fagus szó jelentése bükkfa. A jelentés mellett fontos szempont volt a markáns, elegáns finom hangzású, tartalommal és mondanivalóval bíró, grafikailag is szép megjelenésű név.

 

 

 

A szállodát körülvevő természeti környezet jellemzői:

  1. a szálloda az erdészet nagy értékű botanikus kertjének a helyére épült, a növényeket, fákat földlabdásan megmentették, majd az építkezés végével visszaültették őket az új kerttervek szerint.
  2. Lővérek mint természetvédelmi körzet
  3. a város által is igen preferált, közkedvelt erdei sétaútvonala és futópályája, kedvelt kiránduló útvonalak mentén helyezkedik el.

Fontos szempont volt, hogy a nyugalmat, méltóságot sugárzó, az évszakok változásával mindig más arcát mutató környezeti háttér jól érvényesüljön, az épület együtt éljen vele, és a hangsúly természeti környezeten maradjon. Mivel a megbízó négycsillagos illetve ötcsillagos szállodai színvonalat szeretett volna, így olyan anyagok használatára törekedtünk, melyekkel a célközönség hétköznap és a munkahelyen kevésbé találkozik, de amelyek a természeti környezettel együtt élnek. A színvilágra igen jellemző a föld színek, az erdő évszakonkénti színeinek használata.

A wellness kialakításánál egyrészt szempont volt az anyaghasználatában a római kultúra indirekt megfogalmazása, valamint a képzőművészeti alkotások témaválasztásában a természeti organikus formavilág, növényi ízesülések formajátéka. A wellnessbe ezért kerültek fosszíliák, növényi tengeri állatok lenyomatai, mert azok a gondolatilag is víz alatti organikus élethez kötődnek, valamint a pihenésre vágyók gondolatait a jelenből az ősidőkbe repítik gondolataikat.

Az ötcsillagos szint az olasz designer, Citterio forma és színvilágát, letisztult, mégis tradicionális értékeket hordozó designját idézi. Ő is a természeti környezetből merít erőt igen erőteljes formavilágának megteremtésében. A négycsillagos szobák kevésbé feszesek, mint az ötcsillagos szobák, kicsit oldottabb, könnyedebb műfaj, hogy a családosok kis gyerekekkel is jól érezhessék magukat. A kedvezőbb kihasználhatóság érdekében több szinten is a szállodában az 'connecting-door-'os, összenyitható szoba elrendezés jelent meg (nagycsaládosok).

 

 
 

Az egyedi beépített bútorokon kívül az egységes design érdekében a szálloda ívét követő folyosói szőnyeg és a falikarok is egyedi tervezésűek. A konferencia térben lévő faburkolat szabálytalan osztása a növényvilág formavilágára asszociál. A szőnyegeket szín és minta tekintetében is "gazdagon" használtuk (konferencia tér).

A természetes kövek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy az általánosan használt kövektől eltérő, meleg hatású anyagok kerüljenek beépítésre (terméskő, homokkő, mészkő), amelyek a sok helyen használt teakfával és sötét színűre pácolt bükkfával harmonizálnak.

A szállodatervezés az egyik legbonyolultabb tervezési folyamatok egyike: mind funkcionálisan, szálloda technológiailag igen sok szempont, szokás, tradíció és új technológiai birkózik egymással, valamint design szempontból is sokrétű a feladat. Igen nagy erő kell együttkezelni, fejleszteni a különböző funkciójú, egymásból nyíló, egymásba kapcsolódó terek technológiai és esztétikai értékrendjeit: étterem-lobby kapcsolata, wellness különböző terei: uszoda, szaunák, squash pálya).

 

 

A házról
Összesen kb. 10000 m2 alapterület.
Szintenként:
Pince:
960 m2-es wellness részlegében: úszómedencével, gyerekmedencével, 2db pezsgőfürdővel, 2db szaunával, sóbarlanggal és gőzfürdővel, squash pályával és konditeremmel, vitamin bárral, 2db masszázsszobával, szoláriummal.
900m2 Konferenciazóna: 8 részre osztható mobilfallal elválasztható 600 m2 konferenciaterem + 200 m2 előtér audio-vizuális rendszer, Business center

Fszt.
Kertre néző nagy üvegfelületű étterem terasszal és dísz csobogófallal, hangulatos bár
Gyerekjátszó és családi apartmanok (négycsillagos)
Operációs Irodák

Mfszt.
Lobby csobogókúttal
négycsillagos apartmanok
Vezetői iroda
Gyerekjátszó a családi apartmanok szintjén, shop és csobogókút a lobbyban

1-3 emelet
négycsillagos apartmanok
Tetőszint
ötcsillagos apartmanok (10db normál, 2db elnöki)
ötcsillagos szinten reggeliző/alkalmi étterem terasszal

Össz.: 135db négycsillagos apartman, 12db ötcsillagos apartman

Hotel Fagus Sopron
Beruházó: Total Invest Kft., Fagus Vagyonkezelő Kft.
Generál tervező: Finta Stúdió Kft.
Felelős Tervező: Dr. Finta József, Kulcsár Zoltán
Tervezőtárs: Peschka Alfréd
Belsőépítész tervező: Lőrincz Szilvia, Mikics András, Molnár Tamás (BIVA belsőépítész iroda)
Konferencia terület: Szentpéteri András (Deka Design Stúdió)
Generál kivitelező: Pannon Team kft.
Belsőépítész kivitelező: Szabados és Társa Kft.
Mobil bútorok : Balaton Bútor Rt.
Kivitelezés időtartama: 2003. szeptember - 2005. április

 

vélemény írásához jelentkezzen be »