építészet : környezet : innováció

A SaloneSatellite városa a Milánói VásárbanA világdesign kreatív utánpótlása?

Az i Saloni legizgalmasabb rendezvénye immár nyolc éve a SaloneSatellite, vagyis a fiatal designerek vására a Fiera di Milano 9-es pavilonjában, amely ingyenesen látogatható, nem úgy, mint a bútorvásár többi kiállító részlege. A SaloneSatellite a jövő sztárdesignereinek találkozója, az új, eddig még soha nem látott ötletek tárháza - nem is csoda, ha a nagy cégek menedzserei árgus szemekkel járják be a pavilon kiállítótereit.

Idén a város fogalmának jegyében tervezte meg a SaloneSatellite installációit Ricardo Bello Dias. Nagyméretű utcatáblák, fura utcabútorok, óriás virágcserepek és hatalmas, graffitis falak alkották a városias kulisszát, melyben 510 fiatal designer, s 22 design iskola mutathatta meg magát a világnak. Először volt itt például a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia; az Escuela Diseno Industrial/Universidad Technológica Metropolitana (Santiago) és az Universidad Mayor (Santiago) Chiléből; a Hong Kongi School of Design/Polytechnic University; a mexikói Universidad Autonóma de Nuevo León (Monterrey). És itt voltak természetesen a nagy iskolák is, mint a Central Saint Martins College of Art and Design Londonból, vagy a Pratt Institute New Yorkból.

 

A Satellite városa

 

Míg tavaly a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) -elsőként a magyar iskolák közül - megjelent a Satellite egyetemi utcájában, idén - főként financiális okok miatt - nem volt magyar egyetemi kiállító. De saját box-szal szerepelt viszont a Gepetto Design Studio, az egyetlen magyar tervezői csoportosulás, amelyik szellemes ötleteivel évek óta kiállít a Satellitén.

A Satellite, mint fentebb már írtam, a kreatív utánpótlást hivatott megtestesíteni. Idén azonban némi csalódást okozott a fiatalok városa. Az esetek döntő többségében a mintakövetés határozta meg a formabontónak szánt új terveket, avagy a figyelemfelkeltő geg s poénkodás, ami ugyan elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sztárdesignerek marketingvezérlő világába jussunk, ám korántsem elegendő ahhoz, hogy valóban innovatív termékeket hozzunk létre.

Ha lehetséges egyáltalán 510 tervező munkája közül kiemelni a leginkább gondolatébresztőt, hát Massimiliano Adami modern fosszíliáit mindenképp meg kell említenem. Adami a metropoliszok hulladékait használja fel polcrendszereinek megalkotásakor - ezzel nem csak izgalmas mementóját alkotja meg korunknak, de egyúttal az újrahasznosítás egy szellemes módozatára is felhívja figyelmünket.

 

Nagyvárosi fosszíliák
Nagyvárosi fosszíliák

 

Ugyancsak említésre méltó Jacques Rival Archizip Light koncepciója, különösen a hazai szemlélődő számára. Jacques elmondása szerint ugyan nem hallott még a designorientált építész, Bachman Gábor ZipArch-koncepciójáról, a névbeli és a szín-, a forma- és a fényvilág tekintetében vett hasonlóság mindenképp elgondolkoztató. No nem a plágium miatt, hanem a korszellem működése révén!

 

Archizip Light
Archizip Light

 

A Satellite kavalkádjából ugyancsak kitűnik a Design Report díját elnyerő TONERICO Tokióból. Első sorban persze amiatt, mert elnyerte a díjat, hiszen máskülönben szimpla trendkövetésnek tűnik a japán installáció. Manapság a számok efféle használata meglehetősen elcsépelt a különféle emlékművek és ünnepi installációk világában. Persze, ha a számoknak itt nincs értelmes megfejtése (ez simán előfordulhat!), akkor a trend szellemes kifigurázásaként is láttatható az installáció.

 

A Design Report első díjasa: TONERICO Tokióból

Ina Nikolic zippzár-fotelágya vagy Mihajlo Juric rugós fotele mutathatja a leginkább, merrefelé halad manapság a bútortervezés. Szellemes flexibilitás - Nikolic fotele ággyá zippzárazható -, avagy látványos anyaghasználat és techno-idézetek, mint Juric autórugói például.

 

Ina Nikolic zippzár-fotelágya
Mihajlo Juric rugós fotele
 

A "vissza a hatvanas évekbe!", illetve a "sex on the beach" hangulat ugyanúgy nem kerülte el Milánót, miként az idei Stockholm Furniture Fairt sem, s nyilván Párizs és New York bútorvásárain sem lesz ez másképp!

 

Sex on the beach
Sex on the beach
Sex on the beach
Sex on the beach
Vissza a hatvanas évekbe!
 

Amúgy a Satellite is a nagyoktól ellesett trendek követésében tobzódott, az elmúlt években megszokott eredeti, fiatalos ötletek helyett a biztos befutásra apelláló mintakövetés volt jellemző a legtöbb kiállító munkájára.

 

Supernova Arhitekti
Thélermont Hupton

Trendi fények és trendi fényvilág vonzotta a digitális kamerákkal felszerelkezett zsurnaliszták és menedzserek hadát - megkockáztatom, a tárgytervezés immár, hasonlóan a fotogén építészethez, eleve bekalkulálja munkája során a médiabeli megjelenést. A divatnak talán az egy Michalik-Neill ígényes üveglámpái mondtak ellent, ha egyáltalán...

 
Trendi  színek, trendi fényekshow=1
Trendi színek, trendi fények
Trendi színek, trendi fények
Mood
 

A Satellite látogatóját leginkább persze a bohóságok, a figyelemfelkeltő gegek örvendeztetik, még akkor is, ha nem feltétlenül találja "előremutatónak", amit lát. Az alábbi poénok általában persze éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy nem kell mindig "előre mutatónak" lennünk!

 

Gilisztafotel
Tüskeszék
Gepetto-kókusz
Lufilámpák
Lufilámpák
 

Nagy divatja van mostanság a kisállatkultúrának is, a kutyaház- és kutyaetető tematika már az év eleji stockholmi bútorvásár fiatal kiállítóit is rabul ejtette, a kicsiny GreenHouse e tekintetben remekül előlegezte meg a nagyszabású Satellitét!

 

Dog is a God!
Dog is a God!
 

Ugyancsak újra sikeres manapság a miniépítészet, mintha bizony az Alessi 2003-as kiállítása (Tee and Coffee Towers) a Milánói Triennálén újra divatba hozta volna a témát. Az alábbi példán Massimiliano Fuksas új Fiera di Milano tervének elemei köszönnek vissza. Fuksas az asztalon!

 

Fuksas az asztalon
 

A kortárs design legjellemzőbb vonásai közé tartozik, hogy egyre több ázsiai formatervező lép ki a világpiacra. Így van ez az építészirodákban, s így a designstúdiókban is. A japán, koreai és kínai tervezők, az euroatlanti világot megszégyenítő médiaérzékenységgel, ám egyúttal mérhetetlen szerénységgel vetik magukat be a nagy piaci versenybe, s az a benyomásom, nem kis sikerrel! Ismét keletről jön a fény?

 

Keleti fény
 

Szöveg és fotó: SzeM

vélemény írásához jelentkezzen be »