építészet : környezet : innováció

A paneltömb új ruhája

Átalakítási javaslat szófiai paneltömbökre.

Paneles építészet - tömeges lakásépítés

Minél keletebbre megyünk Ausztriából, annál többet találkozunk a szocializmus legmarkánsabb építészeti szimbólumával, a paneltömbbel. Ma, negyven évvel a panelházak építése után a volt szocialista országok azzal a problémával szembesülnek, hogy egész városrészeket kell restaurálniuk, mivel a paneles telepek rossz állapotban vannak, vagy a mai elvárásoknak egyszerűen nem felelnek meg.

Ikertestvéremmel, Franziska Horner szociológussal, aki diplomamunkájában bolgár fiatalok életmódjait vizsgálta, 2003 nyarán Szófiába utaztam. Célunk az volt, hogy egy interdiszciplináris kutatás keretében a helyszínen adatokat gyűjtsünk fiatal bolgárok lakáshelyzetéről a paneles negyedekben. Két perspektívából: szociológiai és építészeti szemszögből elemeztük a helyzetet. A lakókkal együtt, szociális szempontok figyelembe vételével kezdtünk el új lakáskoncepciókon gondolkodni, és közösen kidolgozni egy lehetséges revitalizációs koncepciót.

Utópia helyett valóság

A munka első részében a szófiai Ljulin lakótelep egyetlen paneltömbjének lakóit kérdeztük ki tapasztalataikról, valamint összegyűjtöttük a paneles tömbök lakásminőségével, életidejéval, a lehetséges megoldási javaslatokkal kapcsolatos adatokat. Ezek után Ljulin városépítészeti, építészeti tipológiai elemzésére és a szociológiai terepmunka eredményeire, azaz az egyes lakók elvárásaira támaszkodva dolgoztuk ki egy tömb megújítási koncepcióját. Az építészeti beavatkozások alapvetően a homlokzatra vonatkoznak: az egy tömbben található négyféle lakástípus számára térbeli bővítési variációkat dolgoztunk ki. A lakásminőség hozzáadott terekkel - zárt illetve külső lakóterekkel - emelkedik, melyek kialakításánál egyaránt fontos a felhasználó és a külső szemlélő perspektívája.

A munka második részében is egy városépítészeti, szociális és politikai vonatkozásokban komplex problémakörrel, de egy nagyobb városépítészeti egységgel foglalkoztunk, ismét a modellalkotás szándékával. Míg a korábbiakban a magánlakás, most az elhanyagolt közösségi terek voltak a megújítási kísérlet fókuszában. A földszinti terek újszerű hasznosításával, közösségi funkciók kialakításával a tömb felértékelődhet, és pozitívan befolyásolható a szociális mikroklíma.

 

 
 
 
 
 

DI Severa Horner
www.driendl.at

Fotó: Franziska és Severa Horner

 

vélemény írásához jelentkezzen be »