építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A népi építészet egyszerűsége Ópusztaszeren

Az ópusztaszeri emlékparkon belül állandó problémát jelentett a látogató és a gazdasági forgalom keveredése és a terület délnyugati részének kihasználatlansága. A Dóm Építészműterem, Murka István vezetésével e probléma megoldására készítette el a népi építészet egyszerű, funkcionális logikáját követő karbantartó és örökségműhely terveit. 

Többfunkciós látogatóközponttal, új vendégváró kapuval, négy vadonatúj kiállítással, karbantartó és örökségműhelyekkel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A „Lépj be a múltba – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” c. projektötlethez kapcsolódva az emlékpark üzemeltetését szolgáló létesítmények (szociális épület, műszaki iroda, műhelyek, raktárak valamint vendégforgalmi attrakciók) is megújultak. 

Karbantartó- és örökségműhely, Ópusztaszer - tervező: Murka István, Nyéki Anikó - fotó: Zsitva Tibor


Funkció

A Rotunda és a park főbejárata között voltak eddig a műszaki személyzet épületei és raktárai, ám ez elég szerencsétlen megoldás volt a vendégforgalmi valamint a hangos és koszos üzemeltetési zónák keveredése miatt. A kedvezőtlen telepítés mellett műszaki állaguk is hátráltatta funkciójukat, ezért elbontották őket. Az itt felszabadított területet a látogatók vehetik birtokba.

Amellett, hogy az új műszaki egységben a karbantartó személyzet pihenőjét, öltözőit, műhelyeket és a raktárak helyezték el, az épület a vendégek számára is nyitott. Egy része örökségműhely, ahol a látogatók a hagyományos kisipari - asztalos, fafaragó, varró, lakatos – mesterségekkel ismerkedhetnek meg, ezek használatára a különböző kézműves programokon lehetőségük van. Sőt, a történész és régész ambíciókkal rendelkezők egy régészeti restauráló műhelyben is kipróbálhatják magukat. 

Karbantartó- és örökségműhely, Ópusztaszer - tervező: Murka István, Nyéki Anikó - fotó: Zsitva Tibor


Koncepció

Az új épületegyüttest az udvarházak mintájára tervezték. A kerített udvar bejárat felőli oldalán külön épületben a személyzeti helyiségek (öltözők, pihenő) vannak, míg a belső udvart műhelyek és raktárak veszik körbe. Az épületek egymáshoz való viszonya, tömegformálása a népi építészet egyszerű, tiszta funkcionális logikáját követi. Míg a megközelítés felőli személyzeti építmény két szintes, addig az ereszaljas nyeregtetős műhelyek és raktárak földszintesek. Az épület egységét és finoman tagoltságát a tömegeit összekötő kapubejárónak és szárazkapunak köszönheti. Az építészek egy esetleges későbbi fejlesztésről sem feledkeztek meg, így ennek lehetőségét az épület elrendezése magába foglalja.

Karbantartó- és örökségműhely, Ópusztaszer - tervező: Murka István, Nyéki Anikó - fotó: Zsitva Tibor


Népi hagyomány szerepe

Az anyaghasználat megválasztásánál, a szerkezet kialakításánál és az alaprajzi elrendezésnél a hagyományos, egyszerű, népi építészetet vették alapul a tervezők. A falazott szerkezetek, a fa fedélszék, a meszelt homlokzat, a hódfarkú cserép és az átszellőztetett lécváz térhatárolók visszaröpítik a látogatót az időben. A megjelenés mellett a költséghatékony megvalósíthatóság is nagy hangsúlyt kapott.

A népi hagyományok tiszta szerkesztési elvét, funkcionális rendjét követi az alaprajzi kialakítás is. A közlekedők az épület belső udvar felőli oldalán futnak, a személyzeti épületben a közlekedőt vizuális térhatároló lécváz zárja le az épülettömeg egységét megtartva. A műhely és raktárépületeknél körbejárható ereszalj fut végig.


Karbantartó- és örökségműhely, Ópusztaszer - tervező: Murka István, Nyéki Anikó - fotó: Zsitva Tibor


Működés

A fűtött személyzeti épület és a délkeleti műhelyek az előtérre nyílnak, míg a fűtetlen raktárak a teherforgalmat is kiszolgálva közvetlen a nyitott ereszaljra. Az udvar körbejárható forgalmát a főépület két oldalán lévő, a park stabilizált belső földútjára nyíló kapuk biztosítják. A szárazkapu egyrészt a fedett helyen történő rakodást biztosítja, másrészt „hátsó” kijáratként is funkcionál, gondolva a későbbi bővítések lehetőségére. 

Tető, nyílászárók és burkolatok

Az épületrészek mindegyikét 45 fokos dőlésszögű, a kültéri közlekedők fölött vízcsendesítővel ellátott magastető fedi. A szerkezeti elemek mennyiségét, méretét az áthidalandó fesztáv és az alátámasztó tartószerkezet paraméterei határozzák meg. A tető héjalása - ellenlécekre szegezett cserépléceken elhelyezett félköríves hódfarkú cserépfedés - alá a másodlagos csapadékvíz elvezetés érdekében tetőfóliát tettek. Az épületszárnyak előtti szabadtéri közlekedőket a belső udvartól fa lécszerkezet árnyékolja és egyben határolja el vizuálisan. A magastető ereszcsatorna-rendszere fémlemez elemekből áll, amik rendszerkompatibilisek és megjelenésükben harmonizálnak egymással.


Karbantartó- és örökségműhely, Ópusztaszer - tervező: Murka István, Nyéki Anikó - fotó: Zsitva Tibor


A földszintes, hőszigetelt és a hőszigetelés nélküli rész a beton padlófelület tremix (felületsimítás) technológiával és tüziszárított kvarchomok szórású, epoxi bázisú, oldószermentes műgyanta anyagú bevonattal nyeri el végső minőségét. A kültéri közlekedők fagyálló minőségű, tremix technológiával és tüziszárított kvarchomok szórású, epoxi bázisú, oldószermentes műgyanta anyagú bevonattal készülő betonfelületek. A földszinten hőszigetelt műhelyek és előtereik padlója akác fakockából készült, míg a kétszintes épület helyiségeiben csúszásmentes műgyanta öntött padló van. 

Az épület ajtajai fenyőből készültek, a műhely- és raktárkapuk ezekkel harmonizálnak. Ebbe az egységes képbe az ablakok natúr színe is illeszkedik. A belső udvart a külvilágtól lezáró nagyméretű portálkapuk az épületek ácsszerkezeteivel harmonizáló összképet mutatnak.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »