építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A megújult oldalcsarnok: régi pompa, új funkció

Adott volt egy 19. századi műemlékvédelmi környezet, a mai ügyintézési szolgáltatás centralizált vizuális elemei, illetve egy meglehetősen kötött funkció betöltésére alkalmas téri program. A LAB5 architects csapata nagyszabású iroda, bevásárlóközpont és lakótér projektjei után Budapest legújabb kormányablakának tervezésében vett részt.

A munka az „Állomásfejlesztési és Integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program (kormányablakok)” beruházás keretében valósult meg Európai Uniós forrásból. Ennek a fejlesztésnek a részeként a MÁV kormányablakok telepítésével járul hozzá a hazai integrált közigazgatási rendszer gyarapításához, illetve annak jövőbeli fejlődéséhez. A pályaudvarok területén kialakított kormányablakok a várakozás hasznos eltöltését hivatottak elősegíteni: a jelenlegi elképzelések szerint ezáltal az állomások szolgáltatásainak sorába a helyszíni ügyintézés is bekerül.


Keleti pályaudvari kormányablak - építész: Korényi és Társai Építész Kft., LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt


Keleti pályaudvari kormányablak - építész: Korényi és Társai Építész Kft., LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt

 

A Nyugati pályaudvar után a Keleti pályaudvaron létrehozott kormányablakot adják át, mely egyben a fővárosi hálózat harmincadik egysége. Mint ismeretes, a kiugróan magas utasforgalmú pályaudvar műemlékvédelmi épületben található, így a munkálatok egyúttal az épület egy oldalszárnyának szakszerű restaurálásra is lehetőséget adtak, amely a fedélszék, a tető és egy folyosó felújítására is kiterjedt. A tervezésben a Korényi és Társai Építész Kft. vállalt vezető szerepet, míg a LAB5 architects stúdió részéről Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs és Gáspár Virág Anna vett részt a közös munkában. A MÁV integrált állomás-és ügyfélszolgálati programjának célkitűzése szerint olyan tér kialakítására volt szükség, amely a gördülékeny ügyintézés mellett az ügyfélélmény növekedéséhez is hozzájárulhat. A tervezés során tehát a kulcsszavak a hatékonyság és a kényelem voltak az esztétikus környezet létrehozásának igényével.

A végeredmény szimmetrikus elrendezésben valósult meg: a terem jobb és baloldalán öt-öt ügyfélpult és egy-egy fotófülke található, míg a várakozótér a terem közepén kapott helyet. A hátsó traktusban elhelyezett irodaterek diszkréten bújnak meg a térben: a terem belsejében, tükörfóliás üvegdobozba csoportosítva, illetve elbújtatott lépcsővel elérhető félemeleten találhatók. Ez a kialakítás nem zárja el végérvényesen, ám egyértelműen elválasztja a háttérben dolgozó kollégákat a forgalmas ügyintézési tértől.


Keleti pályaudvari kormányablak - építész: Korényi és Társai Építész Kft., LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt


Keleti pályaudvari kormányablak - építész: Korényi és Társai Építész Kft., LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt

 

Az irodai eszközök, ahogy várakozó egység ülőpuffjai, illetve a további berendezés, a kormányablakok uniformizált előírásainak megfelelő tárgykészletéből valók. A kötött formavilágot többek között a csővázas székek és az ügyfélpultokat elválasztó panelek látványa, valamint a kormányablakok egyéb fix arculati elemei, élénk zöldes-sárga színe határozzák meg. Mindehhez pedig a korhűen rekonstruált tér gazdag építészeti eklektikája ad alapot - nem véletlen, hogy a további, újonnan bekerülő térelemekben a két merőben különböző világ egyensúlyteremtő szándéka érhető tetten. Az olyan vizuális megoldások, mint a tiszta, fehér szín használata, vagy a tükörfólia, visszafogottan emelik be a kortárs belsőépítészetet a sokrétű látványvilágba. A terem nagy belmagassága felfelé tereli a tekintetet: a világítás-design egyik meghatározó részét képezi a mennyezeten körbefutó keskeny LED-csík, amely kihangsúlyozza az architektúra struktúráját és a frissen felújított díszítőelemeket, miközben a műemléki világítótestekkel, csillárokkal is megfér.

Kőrösi Boglárka

 

vélemény írásához jelentkezzen be »