építészet : környezet : innováció

A "Living Steel" 2008-as nyertesei

A Living Steel alacsony költségű, energiatakarékos, acélból épült lakóház-prototípusok terveire írt ki pályázatot az oroszországi Cserepovecbe, ahol a hőmérséklet nyaranta 34 fok körül alakul, télen viszont -49 fokra is lecsökken. A pályázat fődíját az ausztrál Peter Stutchbury Architecture iroda projektje nyerte.

A Living Steel immár harmadszor meghirdetett pályázatán alacsony költségű, energiatakarékos, acélból épült lakóház-prototípusok terveire írt ki tervpályázatot, mégpedig az oroszországi Cserepovecbe, ahol a hőmérséklet nyaranta 34 fok körül alakul, télen viszont -49 fokra is lecsökken.

A pályázat fődíját az ausztrál Peter Stutchbury Architecture iroda projektje nyerte terepbe épített ékalakú lakóházával. A 2008. évi nemzetközi fenntartható lakóház-pályázaton két további cég munkáját, a szintén ausztrál Bligh Voller Nield, valamint a kanadai RVTR tervét emelték ki.

A pályázati kiírás olyan 1-2 szintes, 120-150 m2 alapterületű szabadonálló lakóházakból álló telep megtervezésére szólt, melyek az acél innovatív felhasználásával készülnek, és egyenként legfeljebb 80.000 euróból megépíthetők. A felhívás egyetlen adaptálható építési technológiára, és az abból megépíthető többfajta energiatakarékos háztípusra szólt.

A cserepoveci helyszínen a SeverStal JSC acélvállalat dolgozói számára 500 lakóház építését tervezik. A 314.000 lakosú város éghajlatát a hosszú tél és a rövid nyár jellemzi, magas hőmérsékletingadozással és sarki eredetű szelekkel.

A Peter Stutchbury Architecture földbevájt, hosszú, keskeny, ékszerű szerkezete az alacsony, zárt északi oldal felől az ablaksorral ellátott déli oldal felé nyílik meg. A ház gerinceként végigfutó termálfalban helyezték el a nagyrészt passzív energiarendszert, és a hő szökését is minimalizálták. A hosszanti alaprajzú, líneárisan elhelyezett szobákat a termálfal másik oldalán, az északi oldalon húzódó folyosó kíséri. Nagyobb családok esetén a kelet-nyugati axis vonalán további hálószobák kialakítására van lehetőség. A ház bejáratánál zsilip gondoskodik a hideg téli levegő kiszorításáról, míg enyhe időben kihajtható üvegajtók nyílnak a ház melletti patióra.

 

Peter Stutchbury Architecture nyertes projektje
 

 

A házprototípus gyorsan megépíthető, a különböző típusokhoz egyszerűen adaptálható előregyártott elemekből készülne. Az acél az épületben számos helyen megjelenik: a tető lejtős acélpanelból, a falak és a mennyezet hőszigetelő réteggel ellátott acéllemezekből áll, és az acélpadló is segít a hő megfelelő elosztásában. A hőtárolás a mennyezeti elemek feletti térben történik, és innen jut el a vízvezetékeken át a központi fűtőegységig. A déli oldal ablakai tripla üvegezésűek és szögük biztosítja a téli napsugárzás maximális kihasználását. Hőszigetelt napellenzők gondoskodnak arról, hogy a hőveszteség a minimálisra csökkenjen. A tervben az esővízfelhasználásra is gondoltak a tervezők, és a ház nagy része újrahasznosítható anyagokból készült.

A Pritzker-díjas Glenn Murcutt elnökletével működő zsűri kiemelte, hogy Peter Stutchbury egyszerű és elegáns terve a pályázati kiírás követelményein is túlmenve alapos és intenzív elemzést követően készült, és még a táj adottságait is figyelembe vette. A nyertes pályázó 50,000 euró díjazásban részesült, és a SeverStal, valamint egy helyi orosz építész közreműködésével hamarosan elkezdhetik a tervek részletes kidolgozását. Az első prototípus épület várhatóan 2009 végére készül majd el Cserepovecben.

Az ausztrál Bligh Voller Nield (BVN) iroda kiemelt pályázata öt háztípust tartalmazott, melyek belső tere szabadon alakítható, kétszintes belmagasságú nappalival. A házak elhúzható napellenzővel, dupla üvegezésű ablakokkal és természetes szellőzési rendszerrel készülnének.

A másik kiemelt pályázat a kanadai RVTR munkája volt. Lakóházaik energiatakarékos épülethéjként, integrált szerkezeti rendszerként és térbeli kompozíciók elemeiként is felhasználható egységekből épülnének fel. A passzív rendszerű épületeket a természetbe való beavatkozás nélkül a földfelszín fölé emelve építenék meg.

forrás: Living Steel

vélemény írásához jelentkezzen be »