építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A Ligetvédők nyílt levele dr. Persányi Miklóshoz

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója miniszteri biztosként felügyelheti a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásait. Ebből az alkalomból a Ligetvédők nyílt levéllel "köszöntik". 

Prof. dr. Persányi Miklós miniszteri biztos részére
Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!


Üdvözöljük Önt hivatalba lépése kezdetén, innen a Városligetből, Budapest egyik legkedveltebb közparkjából. Ma ugyan éppen lovak táboroznak, és autók parkolnak a zöldfelületnek beszámított Városligeti-tó betonmedrében, és egy “igen fontos rendezvény” miatt, a park területének jó része le van kordonozva a látogatók elől, de térjünk vissza a tervekhez.

Sajnos, a LigetBudapest projekttel kapcsolatban, az eddigi - úgy nevezett - egyeztetésekről nagyon rossz tapasztalataink vannak. A budapestiek jogos igényeit, hogy a Liget maradjon meg közparknak, és a Városliget felújítása a lakossági közérdeknek megfelelően történjen, eddig mindig lesöpörték az asztalról.

A park eredeti területéből már leválasztottak 63.000 m2-t (azaz mintegy 9 futballpályányi területet): a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Hősök tere telkét. Sőt mi több, úgy indultak el kivitelezési munkák a Városligetben, hogy az egész projektre nem is készült átfogó környezeti hatástanulmány. Ez előrevetíti annak a lehetőségét, hogy egyesek gátlástalanul építési területként tekintsenek a Városligetre, amit a beépítése után, akár további egységekre is fel lehet parcellázni.

Történik ez, miközben Pest szomszédos belső kerületei fulladoznak a betondzsungelben, és az egy lakosra jutó parkterület egy m2 alatt van, bár a WHO Egészségügyi Világszervezet minimuma 9 m2. Ilyen helyzetben megengedhetetlen, hogy a városligeti közpark árnyas pihenő-, játszó és sportterületei lecsökkenjenek. Sőt, vissza kellene adni az Ötvenhatosok terét is a parkfunkcióknak.

Jogos igényünk, hogy az eddigi zöldrefestő propaganda és látványtervek helyett, tegyék nyilvánossá az eddig elkészült valamennyi tervet, és mutassák ezeket be a lakosságnak. A környezeti ügyeket érintő, minden további egyeztetést pedig a nyilvánosság előtt bonyolítsanak le. A lakosság döntő többsége több fát, füvet, illetve jobb sétányokat, játszótereket és sportolási lehetőségeket szeretne. Ellenben, úgy gondolják, hogy vendéglátásból, szórakoztatásból nem kell már több. A legutolsóként lebonyolított tájépítészeti pályázat 7-es tervlapja, amely a történeti kert beépítés nélküli rekonstrukcióját vázolja, az a koncepció, ami tárgyalási alap lehet számunkra.

Haladéktalannak tartjuk egy korrekt környezeti hatásvizsgálat lefolytatását az egész beruházás összességét - valamennyi tervezett épület, funkció, közlekedési megoldás terhelő hatásait - figyelembe véve, amelyben az érintett lakosság is kifejtheti a jogos szempontjait. Amíg ez megnyugtatóan nem rendeződik, nem akarunk munkagépeket látni a Ligetben.

A szakértői számítások és a szakmai háttéranyagok ugyanis óriási problémákat vetítenek előre. A mostani tervek 800-1000 fa pusztulását, a környező lakóterületeken a levegőminőség romlását, hidrogeológiai anomáliákat, közlekedési torlódásokat, romló tömegközlekedési és parkolási helyzetet okozhatnak. 60-90 panelháznyi beton beépítésétől a Városliget biztosan nem válik jobb parkká. Rendszeres látogatói azonban joggal tarthatnak attól, hogy a Liget Kós Károly sétányon inneni része is egy turistáknak kialakított rendezvényterületté válik. Köztudott ugyanis, hogy minden nagy forgalmú intézmény jelentős többletforgalommal és negatív környezeti hatásokkal terheli a környezetét.

Az értelmetlenség netovábbja meglévő évszázados történeti parkterületeket beépíteni, és cserébe azt vizionálni, hogy ahol most lebetonozott területek vannak a környéken, ott hozunk létre új parkokat. Egy százéves parkot ma már sajnos száz év alatt sem lehet létrehozni, mert már a fák sem bírják a főváros rossz levegőjét és a város egyéb környezeti problémáit.

Tisztelt Miniszteri Biztos Úr, mindezek miatt is szívesen látjuk Önt a szeptember 24-i tüntetésünkön és rendezvényünkön, ahol mi civilek egy fővárosi szintű fordulatot, egy Zöld Budapestet követelünk a döntéshozóktól. Kérjük, jöjjön el, és álljon Ön is e nemes ügy mellé, amit nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékei is meg fognak hálálni.

Budapest, 2016. szeptember 19

Üdvözlettel,
Ligetvédők

 

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »