építészet : környezet : innováció

A Finta Építész Stúdió tervezi az MTV új központját

Kihirdették a pályázat eredményét. A győztes a Finta és Társai Építész Stúdió lett.

Június 22-én, csütörtökön az MTV Kunigunda utcai Beruházási igazgatóságán kihirdették a meghívásos építészeti tervpályázat eredményét.

A győztes a Finta és Társai Építész Stúdió lett, melynek képviseletében az eredményhirdetésen Fekete Antal Ybl-díjas építész, vezető tervező volt jelen.

Második díjat nyert Gyüre Zsolt (Gyüre Építész Iroda), harmadik díjat Virág Csaba (Virág Csaba és ZHJ Építész Iroda). Összesen öt építészt hívtak meg a kiírók, a további sorrend: Koris János (Budai Építész Műhely) és Korényi András (Korényi és Társai Építésziroda Kft.).

 

Finta Építész Stúdió: MTV székház bejárata
 

 

Az építkezést 2000. októberében megkezdik és az átadási határidő 2001. december 31., tekintettel arra, hogy a Magyar Televízió Rt. addigra ki kíván költözni a Szabadság téri Tőzsdepalotából. Az engedélyeztetési eljárást hamarosan megindítják, és a kerületi építési hatósággal már történtek is egyeztetések. Közben a technológiai tervezés is folyik, ennek tenderét azonban szeretnék az aktuális megvalósítási időponthoz minél közelebb kiírni, hogy a lehető legkorszerűbb berendezéseket telepíthessék.

 

Finta Építész Stúdió: MTV székház, modellfotó
 

 

Az épület tervezett költsége 5,5 milliárd forint, melyet hitelből kívánnak fedezni, az építkezés kezdésére a bankgaranciák rendelkezésre fognak állni, mondta el az eredményhirdetésen dr. Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke – aki egyben a zsűri elnöke is volt – és Szekeres László, az MTV Beruházási főigazgatója. Intelligens épületet kívánnak létrehozni, ezért már a tervezés során nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az üzemeltetés számítógépes irányítási rendszerét megalkossák.

 

Finta Építész Stúdió: MTV székház, helyszín
 

 

Az építészeti tervpályázat zsűrijének további tagjai voltak: Balogh Balázs társelnök (a Magyar Építész Kamara elnöke); tagok: dr. Ács Tamás (NKÖM helyettes államtitkár), dr. Csernus János (az MTV Közalapítványi Kuratóriumának elnökségi tagja), Liszkai Krisztina építész (kerületi főépítész, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata), Cságoly Ferenc építész (a MÉK elnökségi tagja), Golda János építész és O.Ecker Judit belsőépítész (az ORTT megbízásából).

 

Finta Építész Stúdió: MTV székház, átkötő
 

 

Az új MTV központ Óbudán valósul meg, a kilencvenes évek közepén megépített, Virág Csaba által tervezett korszerű Stúdióközponthoz csatlakozva. Korábban már itt alakították ki a TV díszletgyártó bázisát is a Bojtár utcában, így a teljes MTV központ a közeljövőben itt alakul ki, a Bécsi út közelében, egy olyan területen, ahol az utóbbi években látványos gyorsasággal létesülnek kisebb ipari telepek.


V.M.

A képeken a győztes terv lapjai láthatók.

vélemény írásához jelentkezzen be »