építészet : környezet : innováció

A Construmán kertek is vannak ám

A tetőcserepek, kádak, nyílászárók, burkolatok, szivattyúk standjaiból kikeveredve, igazi nyugalom szigeteként funkcionál a Construma kert részlege. Szerkesztőségünk felfedezte a C pavilont, ahol az egyik kertben még egy zongora-szökőkút is pompázik. Fürdős Zsanett írt, Horváth Réka fotózott. 

Kilépve a pavilonok mesterséges fényéből, az építőipari innovációkat magunk mögött hagyva az idei Construma C pavilonjában egy darabka természetet találunk. A hatalmas csarnokban egymás után sorakoznak a színes virágokkal, zöldellő fákkal, különleges bonszaiokkal, csorgadozó "patakokkal" és tavacskákkal díszített kertecskék. Na persze nemcsak lugasokat találunk itt, hanem különféle kertészeti "kütyüt" is. Vannak itt mezőgazdasági és erdészeti gépek, fűnyíró robotok - szerkesztőségünk különösen nagy örömet lelt bennük és elgondolkozott, egy valamikori lehetséges gépek lázadásán is. Viccet félretéve, találunk még változatos kültéri burkolatokat és a műfű szőnyegek tulajdonságairól is tájékozódhatunk. 

Construma Kert - fotó: Horváth Réka


Visszatérve a már említett kertekre: a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége az idei Construmán immár 8. alkalommal rendezi meg a közép-kelet-európai térség egyedülálló szakmai versenyét. Az idei izgalmas téma a klímaváltozás, így a látogatók ennek eredményeként csodálhatják meg az elkészült kerteket. A pályázóknak egy 40-60 négyzetméteres területre kellett 1:50 arányú alaprajzot, látvány- és kiviteli tervet készíteni, emellett kertjük filozófiájára is kiváncsi volt a zsűri. Ami az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy idén a közönség is szavazhat az elkészült projektekre.

Construma Kert - fotó: Horváth Réka


Miután bejártuk az oázisokat, a félsivatagos mexikói tájon találtuk magunkat, köszönhetően a Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének kiállításának. A homokban ott üldögéltek az aprócska és egészen nagy tövises csodák: a kaktuszok.  

A Construma Kert mindemellett rengeteg programmal várja az idelátogatókat. Aki nemcsak a kertek, de a történelem szerelmese is, annak izgalmas témát nyújtott az Erdélyi történelmi kertekről szóló előadás, ami a Bethlen család egykori kastélyparkját járta körül. De a városban lévő zöldtetőkről, ehető vadnövényekről és a városfásítási program jelenéről is lehet még sok izgalmas előadást hallani a hétvége folyamán. 


Construma Kert - fotó: Horváth RékaFürdős Zsanett


 

vélemény írásához jelentkezzen be »