építészet : környezet : innováció

A Baumit Life Challange 66 pályázat díjazottai

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi meghívásos építészeti pályázaton 22 ország 252 pályázata szerepelt. Hat kategóriában (családi ház, társasház, középület, műemlék, felújítás és speciális homlokzati struktúra) pályáztak az építészek, és az épületeket 12 tagú nemzetközi zsűri értékelte. Bemutatjuk a nyertes projekteket. 

56 ezer eurós összdíjazású Baumit építészeti díj

Az 56 ezer eurós összdíjazású verseny döntőjébe 36 épület került. A madridi városházán június 2-án megtartott díjátadón valamennyi kategória hat-hat jelöltje vett részt, köztük a magyar döntős, Tóth Projekt Építészirodát képviselő Tóth László építész, akit két beadott pályázata közül a budai villaépület juttatta el a döntőig. A hivatalos zsűrizésen kívül közönségszavazatok leadására is volt lehetőség, ahol a középület kategóriában Katkics Tamás építész által tervezett szabadszállási óvoda bővítése és felújítása kapta a legtöbb szavazatot, ezért ő is képviselhette hazánkat a nemzetközi gálán. A Baumit Life Challenge 66 összes pályázata itt látható.


Családi ház kategória

A kategóriánkénti díj 6 660 euró volt, amelyet a családi házak közül a görög House H tervezéséért kapta meg a buerger katsota architects építész iroda.

 

családi ház kategória nyertes - House H

Az egyszintes, minimál nyaraló a Ion tenger egy szigetén épült egy olajfákkal ölelt szikla tetejére. Az épület egyszintes, hogy a fák lombjai közt megbújhasson. A környezettel való szoros összhang kifejezésére az is jó példa, hogy az épületet, a szakadék fölé nyúló medencét és a teraszokat, a meglévő fák körbeépítésével alakították ki.

 


Társasház kategória

A társasház kategória díjazottja a ljubjanai Balkonház lakópark lett, melynek építészei: Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah, Vesna Vraničar és Petra Marinšek.

 

társasház kategória nyertes: ljubjanai Balkonház lakópark


A szlovén fővárosban, 18 ezer négyzetméteres telken épült lakóparkban, öt tömbben, 187, többféle alapterületű lakás épült. Az intimitást és a nyitottságot az építészek azzal kívánták kifejezni, hogy a házak egyik frontján csak ablakok, a másik oldalukon pedig loggiák, balkonok vannak. A legfelső szinten lakók a hatalmas tetőteraszok miatt szinte családi házban érezhetik magukat.

Középület kategória

A nyertes középület a Šebo Lichý építész iroda által jegyzett Shopping Centre Point lett (Breznóbánya, Szlovákia).
nyertes középület - Shopping Centre Point 

A történelmi városrésztől csak egy keskeny utca választja el Breznóbánya panelnegyedét. Itt épült fel egy parkoló helyén a Shopping Center Point bevásárló központ, mely egyik oldalán a régi üzletházhoz illeszkedik. Vakítóan fehér falai és csillogó üvegfelületei kontrasztot képeznek a környezet betondzsungelével. A szűkös hely miatt a tér optikai megnagyobbítását a földszinti üvegportálokkal érték el és azzal, hogy az emelet cikk-cakk alakban a járda felé nyúlik ki hatalmas ablakaival. A 2 500 négyzetméteres üzletházban húsz kisebb-nagyobb üzlet kapott helyet.

Műemlék kategória

Egy Kolozsváron felújított református templom kapta meg a Baumit Life Challenge 66 műemlék-felújításért járó díját.műemlék kategória nyertes - felújított református templomA Farkas utcai templom rekonstrukciójának építésze az M&M Design iroda volt. A kolozsvári református templom az egyik legértékesebb gótikus épület Erdélyben. Az 1486 és 1516 között épült templom egyedülálló építészeti emléke e kornak. A felújított homlokzat vakolatlan, egyszínű kövei és fehérre vakolt falai kifejezik a templom egyszerűségét, ugyanakkor kitűnő vászonként szolgálnak a Nap fényjátékának, amely az évszakok és a napszakok változásával más-más hangulatot fest a homlokzatra.

Felújítás kategória

A Residenz Josefstadt Hamerlingparkot (Bécs, Ausztria) választotta a zsűri a felújítás kategória legjobb épületének, amely a Marazzi + Paul építész iroda munkája.

 


felújítás kategória nyertes- Residenz Josefstadt Hamerlingpark


Bécs belvárosában, a Hofburg közelében az egykori Kartográfiai Intézet épületének felújításával egy luxus lakótömböt alakítottak ki hatvan darab, 40-103 négyzetméteres lakással, kifejezetten a senior korosztály számára. A klasszikus bécsi házakra jellemző osztott ablakos homlokzat felé két szinten modern, nagy üvegfelületű és tetőteraszos penthouse lakások épültek pazar kilátással Bécs tetői fölé. Az egyre több és egyre aktívabb időskorú bécsiek így nem szakadnak ki a város forgatagából, ugyanakkor helyben megkapják azokat a szolgáltatásokat, amelyekre rászorulhatnak. Ezek például a jól felszerelt orvosi rendelők és a házi ápolás, a lakástakarítás és az ételkiszállítás.

Speciális struktúra

A különleges homlokzati megoldásért járó díjat az Am Bramschkontor lakópark kapta, amely a németországi Drezdában épült Nadja Häupl és a Heidelmann & Klingebiel iroda tervezésében.speciális struktúra nyertes - Am Bramschkontor lakópark


Drezda belvárosközeli részén, de eddig mégis szürkezónának számító, egykori likőrgyári területen épült a lakópark, építőszövetkezeti finanszírozással, fiatalok és idősek számára kiadható bérlakásokkal. A korlátozott anyagiakkal rendelkező célcsoport és a környezetvédelmi szempontok miatt a ház a német KfW-55-Standart energiahatékonysági szabvány előírásai szerint készült. Az alacsony energiafelhasználás és kibocsátás érdekében a lakásokat pelletkazán fűti, a szellőztetés hővisszanyerő eljárással történik, a nyári napsugárzás ellen zsaluziákat szereltek fel. A Baumit Life Challenge 66 zsűrije az érdekes homlokzati struktúrát díjazta az épületegyüttesnél, amely kifejezi a koncepció öko-egyszerűségét: a külső falakra natúr gépi vakolat került festés és színezett vékonyvakolat nélkül, a különleges, vízszintes barázdákat egyedi, fogazott szerszámmal húzták a nyers vakolatba.


Fődíjas óvoda a szőlőskertben

A Baumit Life Challenge 66 verseny 16 600 eurós fődíját, egy óvoda nyerte, amely a szlovákiai Limpakban épült Martin Rezník, Matúš Polák és Juraj Makový tervei alapján.

 


fődíjas - óvoda a szőlőskertben

 

A Pozsonytól 22 kilométerre fekvő falu szélén, a szőlőskertekkel összeérve épült fel ez a négy egységből álló óvoda, amely három csoportban 40 gyereket fogad be. Az épület négy játékos tömbje a helységre jellemző nyeregtetős, szürke és fehér homlokzatú házakra és fával borított pajtákra utal. Az egymástól eltolt épületrészek óriási ablakaikkal, mint tágra nyílt gyermekszemek néznek a világra, a hullámzó szőlősorokra. Még kerítés sincs az ültetvény felé, így a gyerekek szüretkor csemegézhetnek is az érett szőlőből.


Magyar épület a hat legjobb családi ház között

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi építészeti versenyen 19 magyar projekt szerepelt. Közülük a családi ház kategóriában az első hat jelölt közé került a Tóth Project Építésziroda által tervezett budapesti villaépület. (Az epiteszforum.hu-n megjelent cikket az épületről itt olvashatják.)


családi ház kategóriában első hatba került: Tóth Project Építésziroda által tervezett budapesti villaépület


Siker a közönségszavazáson

A pályázathoz tartozó közönségszavazás során a középület kategóriában a legtöbb voksot a szabadszállási óvoda épülete kapta, melynek építésze Katkics Tamás.közönségszavazáson a legtöbb voksot kapta - szabadszállási óvodaMagyar projektek letölthető anyagai:


Családi házak építészek szerint:
Tóth Project Építésziroda jelölt épülete
Imre Krisztián
Horváth S. Építész Stúdió 
Tóth Project 2. 

Társasházak építészek neve szerint:
Óbuda Építész Stúdió 
Füzes András és Salamin Ferenc
Török Csongor
Gábor és Svejkovszky Építésziroda

Középületek építészek neve szerint:
Szabadszállási óvoda közönségdíjas épülete (Katkics Tamás)
Pálfi Építésziroda
Konstruma Mérnöki Iroda

Felújítás kategória tervezők szerint:
Valkür 1960 Building
Kovács András
BS Konstrukt

Műemlék-felújítás építészek szerint:
Leier Hungaria 
Archus 2001
Borbás Gábor
Virtuál Építész Stúdió
Robogány Andrea

 


Baumit

vélemény írásához jelentkezzen be »