építészet : környezet : innováció

650 szociális lakás, Ljubljana

Építészet: Ofis Architects
A projekt első helyezést nyert a meghívásos tervpályázaton, amelyet négy, egyenként 125-140 méter hosszú házsorra írtak ki. A megbízó egyebek mellett gazdasági megfontolásból választotta az Ofis tervét: a szerzők több eladható alapterületet biztosítottak, mint a többi javaslat.

A tervek elkészítésére és a kivitelezésre rövid idő állt rendelkezésre – a 650 lakás kevesebb mint másfél év alatt készült el. A költségvetés szintén szűkös volt, hiszen kb. 500 euro/nm állt rendelkezésre.Hogy a tervezést és kivitelezést megkönnyítsék, előregyártott elemeket használtak – fürdőszobák, ablakok és homlokzat-elemek. Továbbá az épülettömböket modulokból állították össze. Minden épület négy modulból áll, valamennyihez saját függőleges kapcsolati elemek tartoznak. Minden modul 42 lakást tartalmaz – négy szinten 30 nm-estől a 60 nm-esig, a felső két szinten pedig 85-től a 105 nm-esig. A modul kis variációkkal folytatódik az épület végéig. A homlokzatok kétrétegűek: a belső homlokzaton kívül létrejön a loggiák, erkélyek, teraszok és verandák alkotta külső tér. A második homlokzat fapanelekből, üveglapokból és fémkorlátokból áll.

Minden lakáshoz legalább egy erkély és egy loggia tartozik, amely a külső teret összeköti a belsővel. Az elemek eltérő geometriája miatt az ismétlődés vizuálisan nem szembeszökő. A teljes terület alatt két parkolószint található. A lágyan ívelt kerítésekkel tagolt környező táj ellenpontozza a geometrikus homlokzatot, és távlatokat nyit az együttesek között.

Szöveg: Ofis
Fotó: Tomaz Gregoric


650 szociális lakás, Ljubljana, Szlovénia, 2006

Építész tervezők: Rok Oman, Spela Videcnik, Martina Lipicer, Nejc Batistic, Neza Oman, Marisa Baptista Spela Ursic, Karla Murovec, Neli Ouzounova, Florian Frey (Ofis Architects)
Pályázati első helyezés: 2003
Építés: 2004 november – 2006 március
Megbízó: Gradis Skupina G
Paraméterek: 47400 nm lakás, 42000 nm parkoló, 400 nm kereskedelmi terület
Költség: 52.083.330 eur

Kapcsolódó oldalak:

Ofis Architects

Szociális építészet - a havi téma oldala

vélemény írásához jelentkezzen be »