építészet : környezet : innováció

31 gondolat — egy hónap minden napjára

Kísérlet egy könyv, valamint az annak anyagához, stílusához kapcsolódó komplett termékrendszer kidolgozására / Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj
Kaszta Móni beszámolója

Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj
Kaszta Móni beszámolója

Kísérlet egy könyv, valamint az annak anyagához, stílusához kapcsolódó komplett termékrendszer kidolgozására

 

Kaszta Móni: 31 gondolat

 

Az első év munkájában a program központi eleme egy könyv, melynek címe:
31 GONDOLAT egy hónap minden napjára

Ez a könyv egy hónapon át kísér el bennünket, minden napra egy-egy gondolatot adva útitársként, mely segít, hogy egy kicsit másként tekintsünk a világra, a többi emberre és önmagunkra is. Egyszerű és mégis magvas gondolatokat rejt, melyeket különböző korokban, a világ számtalan szegletében élt emberek fogalmaztak meg és hagyományoztak ránk. Marcus Aurelius, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, a Dalai Láma, nomád törzsek, tibeti bölcsek és még sokan mások adnak nekünk egész élettapasztalatukkal, jó szívvel útravalót. Minden napra egyet, harmincegy napon át.
S netán akad majd köztük olyan is, mely egy egész életen át elkísér bennünket ezentúl.

 

Kaszta Móni: 31 gondolat
Kaszta Móni: 31 gondolat
Kaszta Móni: 31 gondolat

 

A könyv eltér a hagyományos albumoktól; belső grafikai és tipográfiai kialakításában a kreativitás, a letisztult komponálás, dinamikus, mégis harmónikus szerkesztési elvek érvényesülnek. A betűk a képi elemekkel azonos rangú kompozíciós elemek. Nincsen két egyforma oldal, de a vizuális hatás mégsem esik szét. A komponálás nagyon tudatosan átgondolt, egyszerre klasszikus és formabontó. Mindez a minimál design időtlen eleganciájában megjelenítve.

A képi elemek növényekről készült közeli felvételek, rügyek, ágak, virágok felnagyított részletei, melyeket magam fotóztam az idei év folyamán. Mindez acélkékes monokróm árnyalatban, olykor kis mélységélességgel készítve, melynek hatására az éles részektől távolabb levő elemek líraian puhán lágyulnak el. A felnagyított növényi részeken egy egészen új világ kel életre. Különleges formák jelennek meg, melyek beszédesek, mintha minden apró rügy, ágvég, bibe egy-egy sajátos karaktet képviselne, önálló személyiség lenne, saját érzelemmel, gondolattal.

 

Kaszta Móni: 31 gondolat
Kaszta Móni: 31 gondolat
Kaszta Móni: 31 gondolat

 

Minden oldalpáron az aznapra szánt bölcsesség gondolata szerepelt egy fotóval, valamint az adott nap sorszámával (azaz dátumával: 1—31).


A könyv keménytáblás, védőborítós kivitelben, 72 oldal terjedelemben készült el. Szerepel benne 4 darab pausz oldal is.

A program többi eleme a könyv köré csoportosul. Az első évben 3 darab spirálozott notesz és egy ajándékdobozos, feliratozott ceruza készültek el.

 

Kaszta Móni: 31 gondolat noteszek
Kaszta Móni: 31 gondolat ceruzák

 

A termékcsaládok mindegyikén szerepel a MINDENNAPRAEGYGONDOLAT szlogen (szándékosan egybeírva). Mely arra utal, hogy ezeken a használati tárgyakon visszaköszönnek a könyvben szereplő bölcsességek, melyek így hétköznapjaink részévé válnak.

Minden tárgyon egyetlen gondolat és egyetlen szám szerepel. A tárgyak sorszámozása 1-től kezdődik, — az első évben 1—4–es számig készültek el a termékek.

A noteszek 3 különböző méretben, különböző képpel, gondolattal és sorszámmal szerepelnek.

Tervezett folytatás: A továbbiakban a termékcsalád tagjait szeretném bővíteni új elemekkel, egy komplett termékrendszerré, valamint ehhez egy kartonból készült környezetbarát termékkínáló állványt készíteni.

Kaszta Móni

vélemény írásához jelentkezzen be »