építészet : környezet : innováció

10 tipp az irodai akusztika javításához

A napjainkban elterjedt egyterű irodák serkentik a közös munkát, a kommunikációt és a kreativitást. Az ilyen környezetekben azonban a zajterhelés – és így a nehezebb koncentrálás – okozta stressz megelőzése miatt elengedhetetlen az akusztikai tervezés. Pontus Thorsson akusztikai tanácsadó segítségével jobban megérthetjük az egyterű irodák akusztikáját és a mérlegelendő kérdéseket.

A munkahelyek tervezésekor egyre inkább a kollektív munka kerül előtérbe az egyéni munka rovására. Ennek a változásnak több oka is van. Például a kutatások szerint az együttműködés előmozdítja az új gondolatok és ötletek megszületését. Ugyanakkor egy szociális szempontot is figyelembe kell vennünk: az egyre inkább digitalizálódó társadalomban a személyes érintkezés helyét mind nagyobb mértékben veszi át a közösségi médián keresztül történő kommunikáció. Ily módon társadalmi kapcsolatainkban még nagyobb jelentőségre tesz szert az iroda és a kollégák. Ez az irodák kialakításában is megmutatkozik, hiszen a nyitott közösségi területek nagyobb prioritást kapnak, mint a csendes összpontosításra szolgáló zónák.

10 tipp az irodai akusztika javításához


Az egyterű irodákban nagy kihívást jelent a jó akusztika és a kiegyensúlyozott zajszint biztosítása. A nyitott megoldások szinte minden esetben az akusztikus környezettel kapcsolatos komoly kompromisszummal járnak. Sokan nehezen találnak olyan helyet, ahol koncentrálhatnak vagy zavartalanul dolgozhatnak, így növekszik a stressz-szint és csökken a hatékonyság. Pontus Thorsson akusztikai tanácsadó szerint nem maga a zajszint jelenti a legnagyobb problémát, hanem a közelünkben folytatott beszélgetések. „Az emberi faj fejlett nyelvének és együttműködési képességének köszönheti sikerét. Ennek azonban az a hátulütője, hogy automatikusan figyelünk arra, ami a környezetünkben elhangzik. Amint beszédet hallunk, agyunk azonnal készültségbe helyezi magát, és értelmezni próbálja a hallottakat. Ily módon a közelben beszélgető kollégák kizökkentik az embert a munkából” – mutat rá Pontus Thorsson.

Teljes csendre azonban nincs szükség az irodai környezetben, sőt gyakran kifejezetten jó hatása van némi „akusztikus történésnek”. Ugyanakkor fontos olyan helyeket biztosítani, ahol az ember a beszélgető kollégáktól elkülönítve, zavartalanul összpontosíthat a munkájára. „A legjobb, ha mérlegeljük a műveleteinket, és tevékenységekben gondolkodunk. Alapszabály, hogy a tevékenységek minden típusához megfelelő helyet kell biztosítani, a nyitott kreatív terektől a koncentrálást segítő csendes helyekig” – hangsúlyozza Pontus Thorsson.

 

  1. Érdemes először is faltól falig tartó akusztikai álmennyezetben gondolkodni. Ennek a mennyezetre függesztett elemei az egész irodára kiterjedő hangelnyelést biztosítanak.
  2. A függőleges hangelnyelők hasznosak lehetnek a fokozott nyugalmat és csendet igénylő helyiségekben, valamint a nyitott környezet egyes részein.
  3. A könyveket és aktákat tartalmazó könyvespolcokkal szétszórható a beszélgetések zaja és az egyéb zajok. A térelválasztók ugyancsak hasznosak lehetnek.
  4. A függönyök az akusztikai szempontok mellett esztétikailag is kellemesebbé tehetik a környezetet. A legjobb, ha vastag szövetből készülnek, és nincsenek túl közel a falhoz, illetve ablakhoz.
  5. Biztosítani kell, hogy az irodaszékek ne keltsenek felesleges zajt. A lábakon álló székeket filcpárnás csúsztatóval kell ellátni, a görgőseknek pedig hangelnyelő felületen kell mozogniuk.
  6. Hangelnyelő mennyezeti elválasztókkal hatékonyan minimalizálható a környezet zajainak terjedése a levegőben.
  7. A szőnyegek hozzájárulnak a zaj – különösen a lépészaj – elnyeléséhez.
  8. A munkahelyek között észszerű távolságot kell hagyni.
  9. Fontos hangszigetelt helyiségeket biztosítani, amelyeket az ember zajmentesnek érzékel. Az ilyen helyeken megbeszélések folytathatók vagy zavartalanul végezhető összpontosítást igénylő, egyéni munka.
  10. A kültéri zajok miatt elengedhetetlen a hangszigetelt ablakok alkalmazása. Ez természetesen nagyon fontos, ha az iroda városi környezetben, illetve közút vagy vasút közelében található.


A cél nem a tökéletesen zajmentes iroda létrehozása, hanem a kiegyensúlyozott zajszintek és a megfelelő hangkörnyezet biztosítása a különféle tevékenységekhez. A kreatív munkához és az ötleteléshez előnyös, ha van némi „zsongás”, összpontosítást igénylő feladatok esetén azonban nagyon zavaróak lehetnek a közelben folyó beszélgetések. „Hallásunk működése 50 000 éve nem változott. Ma is a természeti környezetet veszi alapul, a természet pedig sosem zajtalan. A tökéletesen zajmentes környezet sokunk számára megterhelő lenne. Nem a teljes csendet szeretnénk tehát elérni, hanem a csend és a nyugalom érzetét. Ezzel együtt az ilyen, csendes helyek továbbra is komoly »hiánycikknek« számítanak napjaink irodáiban” – árulja el Pontus Thorsson.

10 tipp az irodai akusztika javításához

Az összpontosítást igénylő munkához szükséges csendes környezetet leghatékonyabban hangszigetelt fallal biztosíthatjuk. Ha erre nincs mód, akkor megfelelő hangelnyelő térelválasztók segítségével választhatunk le egy szobányi teret a koncentrált munkavégzéshez. Biztosítani kell továbbá, hogy a mennyezet és a falak kiváló hangelnyelő képességgel rendelkezzenek, nem csupán a leválasztott területeken, hanem az egész irodában. Ebből a szempontból a mennyezet a legfontosabb, mivel ez a legnagyobb felület.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »